Колесо історії: Василівська ротонда у Володимирі

  1. Новина відноситься до:

Василівська ротонда, або церква святого Василя – самобутній храм у Володимирі-Волинському. Історики не можуть дійти згоди, коли ж почалася історія храму. Хронологія висловлених припущень охоплює надто великий проміжок – від ХІІ до XVI століття. Першу документальну згадку про храм датовано 1523 роком, коли король Сигізмунд І Старий передав деякі права на церкву Василеві Сангушку.

Збереглися неодноразові позови маршалка Петра Загоровського до Володимирського земського суду, в яких він позивався до Миколая, Станіслава й Альбрехта Радзівіллів, намагаючись повернути церкву і засновану при ній обитель, що згадується під 1570 роком.

1602-го Андрій та Олександр Загоровські скаржилися на київського унійного митрополита й володимирського і берестейського владику Іпатія Потія, що поперед­нього року «наслав» своїх людей, які пограбували церкву і поглумилися над священиком.

Храм не мав такого вигляду, як нині, особливо ідеться про верхівку. Її добудували у 1901 році за проектом російського архітектора Козлова. Цибулькові куполи надали церкві невластивого її архітектурі вигляду. Подібні перебудови, які надавали волинським церквам російських рис, тоді були масовим явищем.

З 1936 року парохом Василівської церкви був відомий композитор, диригент, публіцист і політичний діяч Михайло Тележинський. Нині цей храм використовує Українська православна церква Київського патріархату.

Василівська ротонда у 1915 році

Ротонда в наш час

Ротонда в наш час

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр Котис

Коментарі