Каналізаційні стоки можуть призвести до загибелі річки Стир

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини
  1. Новина відноситься до:

Мешканці Луцька і прилеглих до нього населених пунктів Луцького та Ківерцівського району (Милуші, Княгининок, Зміїнець, Липляни, Жидичин) звернулися до представників міської влади зі скаргою щодо катастрофічного забруднення річки Стир недостатньо очищеними каналізаційними стічними водами від очисних споруд міста, що експлуатуються комунальним підприємством «Луцькводоканал».

У зверненні громадяни нагадують такі факти: сильний сморід від очисних споруд, виявлений у воді річки специфічний слиз, як наслідок – вимирання річкової фауни, зокрема, зменшення кількості риби через знищення кормової бази і місць нересту, майже повне зникнення раків, повне зникнення одного виду комах.

ЧИТАТИ ЩЕ: МЕРТВА РИБА В РІЧЦІ СТИР: У ВОДІ ВИЯВИЛИ ШКІДЛИВІ РЕЧОВИНИ

Люди апелюють до влади щодо корінної реконструкції очисних споруд, а також здійснення першочергових оперативних заходів, аби завадити надходженню слизистої речовини і загибелі річки в майбутньому.

Скарга надійшла листом на адресу редакції Інформаційного агентства Волинські Новини. А також – відеоматеріали обстеження біоставів Луцьких очисних споруд за станом на 26.08.2016р.
 



Нижче навидимо повний текст звернення без змін.

Техногенна атака на річку Стир триває і посилюється

До Вас, шановних представників нашої влади, звертаємось ми, мешканці міста Луцька, а також прилеглих до нього населених пунктів Луцького та Ківерцівського району, зі скаргою щодо подальшого забруднення річки Стир недостатньо очищеними (брудними) каналізаційними стічними водами, які скидаються від очисних споруд міста Луцька, що експлуатуються комунальним підприємством «Луцькводоканал».

Введення в експлуатацію у 70-х роках минулого століття Луцьких очисних споруд на той час позитивно позначилось на санітарно-екологічному стані водойми державного значення, притоки Прип’яті - річки Стир, яка відноситься до середніх річок і вважається судноплавною водоймою.

Виробничі стічні води промислових підприємств та господарсько-побутові стоки від населення міста централізовано надходили на очищення на Луцькі очисні споруди, після доочищення у двох біоставках скидались у річку Стир. У біоставках нерестилась і водилась риба, інші представники іхтіофауни та навколоводних живих організмів.

Йшли роки, аераційні установки у біоставках давно вийшли з ладу, ставки за період своєї експлуатації, а це біля 40 років, жодного разу не очищались від мулу. На даний час біоставки замулені і забруднені активним мулом, що надходить у них від очисних споруд разом з недостатньо очищеною водою. Більшість території біоставків являють собою мертві зони, де не циркулює і тому застоюється та загниває стічна вода. Будь-які живі організми та водорості у біоставках загинули і зараз відсутні.

Протягом останніх років від очисних споруд, у тому числі біоставків, поширюється дуже сильний сморід, який розповсюджується на прилеглі населені пункти, а саме на місто Луцьк, села Вишків, Липляни, Милуші, Зміїнець, коли вони знаходяться з підвітряної сторони. Цей сморід є результатом функціонування очисних споруд, зокрема біоставків, де активний мул і вода застоюється та гниє. Неможливо відкрити вікна, тяжко дихати, відчувається гострий дискомфорт.

Впевнено можна стверджувати, що дуже забруднені біоставки є джерелом вторинного забруднення стічних вод, які після цього скидаються у річку Стир.

У червні місяці 2015 року нижче випуску стоків з Луцьких очисних споруд у річці Стир вперше було виявлено у воді річки специфічні завислі речовини (слиз). Такого виду забруднення жодного разу не спостерігались у річці за весь час функціонування очисних споруд. Це - бридкий на вигляд слиз, що інтенсивно чіпляється за леску вудочок.

Слизова маса повністю вкрила дно річки, нагромадилась на водоростях, накопичилась у зимувальних ямах, оскільки питома вага слизу перевищує питому вагу води. Знищено кормову базу риби, місця нересту.

Вказане забруднення річки Стир тривало протягом літа і осені 2015 року, закінчилось у середині січня 2016 року. Внаслідок такої атаки на річку майже зникли раки, загинула муха-одноденка (подьонка). У 2016 році муха-одноденка нижче випуску Луцьких очисних споруд вже не вилітала.

По аналогії, на прикладі подьонки, можна розглядати долю і перспективу існування інших нижчих представників іхтіофауни. Річка стала майже мертвою, дуже рідкі сплески риби свідчать про те, що «приблудна», захожа риба ще якось виживає, але чи надовго?

За інформацією рибалок-любителів забруднення у вигляді слизу досягло села Навіз Рожищенського району. Слід наголосити, що це село розташоване на півдорозі до Рівненської атомної електростанції, яка споживає свіжу річкову воду на технологічні потреби. А ну ж бо слиз досягне цієї точки! Як поведе себе атомна станція?

Рік пройшов, але нічого стосовно покращання функціонування очисних споруд не було зроблено. Своїм листом від 22.09.2015 №2006/1-10-3 державна екологічна інспекція у Волинській області повідомила, що в результаті проведеної позапланової перевірки очисних споруд КП «Луцькводоканал» виявлено перевищення нормативів гранично допустимого скиду забруднень лише по хімічному споживанню кисню (ХСК) і зважених речовинах. Що стосується основного забруднення – слизу, то держекоінспекцією у листі вказується, що висновок щодо цієї проблеми можна зробити лише на підставі відповідних досліджень спеціалізованих наукових установ та організацій. Ось і крапка. Ось і відписались. А хто ж буде проводити ці дослідження? Де організуюча складова державного органу, яка передбачена природоохоронним законодавством?

Відписка-лист є доказом того, що зазначена проблема, а саме – скид у річку слизистої речовини держекоінспекцію сприймається не з повною серйозністю. Лист був відписаний у вересні 2015 року, а забруднення річки продовжувалось по січень 2016 року включно і повторилось влітку 2016 року.

З усього видно, що забруднення річки підконтрольним їй об’єктом у 2015-2016 роках Луцьку міську владу також мало хвилює.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЗЛИВ НЕЧИСТОТ У ЛУЦЬКУ: ПРО ДОГОВІР З МІСЬКОЮ ВЛАДОЮ І ЙОГО ПОРУШЕННЯ

Можна було б сподіватись і надіятись, що на протязі 2016 року річка самовідродиться. Але цього не сталось. Небезпечна екологічна ситуація 2015-го року у вигляді надходження у річку слизу знову повторилась у 2016 році.

За весь минулий рік і до цього часу навіть не встановлено причину і природу утворення слизу, який, що точно встановлено, скидається на випуску води від Луцьких очисних споруд.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА ЗЛИВАННІ НЕЧИСТОТ У ЛУЦЬКУ ВПІЙМАЛИ ВІДОМОГО ВИРОБНИКА МАЙОНЕЗУ

Хоч, як відомо, не один десяток мільйонів коштів на благоустрій міста та інші потреби міста якось знаходяться.

У 20-х числах серпня 2016 року у річці Стир зафіксовано факт загибелі риби, чого не було, принаймні, на протязі 50-ти попередніх років. Причина загибелі на кінець серпні ще не встановлена, тривають певні дослідження.

Питання реконструкції Луцьких очисних споруд мусується у владних колах ще з 90-х років минулого століття, але до цього часу проектної документації на їх реконструкцію чи переоснащення не розроблено. Теперішня діяльність очисних споруд підтримується постійними ремонтними роботами КП «Луцькводоканал», чого явно недостатньо для їх ефективного функціонування.

Зрозуміло, що навіть на короткий час неможливо припинити скид каналізаційних стоків з очисних споруд у річку. Але одночасно зрозуміло, що ці споруди функціонують вкрай неефективно, застаріли, потребують корінної реконструкції, а також першочергових інженерних оперативних заходів, зокрема, по очищенню і реконструкції біоставків, які певним чином завадять надходженню слизистої речовини і загибелі річки в майбутньому.

Вже сьогодні терміново необхідно залучити фахівців і сертифіковані лабораторії з метою визначення найбільш слабких ланок в існуючій технологічній схемі очищення стічних вод, що призводять до перевищення допустимих концентрацій речовин при скиді їх зі стічними водами у річки Стир, вказати причини надходження у біостави недостатньо очищених, забруднених стічних вод, встановити причини вторинного забруднення вод в результаті проходження через біостави.

А тим часом техногенна атака на річку Стир продовжується, але річка бореться, як тільки може. При цьому вимоги природоохоронного законодавства дотримуються тільки на папері. Особи, відповідальні за належну експлуатацію споруд, належних покарань за порушення не несуть.

Наразі жителі прилеглих населених пунктів, у знак протесту проти бездіяльності владних структур щодо відвертого порушення природоохоронного законодавства України, підготовили колективне звернення. При цьому люди просять владу зобов’язати водокористувача у найближчі тижні, якнайшвидше, розробити та реалізувати такі оперативні організаційно-технічні заходи, які б забезпечили недопущення забруднення річки Стир слизистими речовинами, які скидаються Луцькими очисними спорудами.

Інформацію підготував Василь ПЕТРУК, 27.08.2016 р.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі