Найстаріший виш Волині отримав поповнення

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини
  1. Новина відноситься до:

Благословення, хода центром міста та угода про співпрацю першокурсників польського та волинського університетів: першокурсники найстарішого вишу Волині – Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки прийняли посвяту в студенти.

Урочистості з нагоди нового навчального року відбулися 8 вересня поблизу головного корпусу Східноєвропейського національного університету та на стадіоні СНУ.

Першокурсників та магістрів на успіхи у навчанні благословив митрополит Луцький та Волинський Михаїл. Він зазначив, що першокурсники є справжніми патріотами держави та української освіти. Владика відзначив, що найбільш голосно про любов до України кричать, перебуваючи закордоном. Водночас юні студенти СНУ не поїхали навчатися в інші країни, тому є справжніми українцями. Він закликав на студентів Боже благословення та побажав, аби їхній твердий дух, обравши навчання у цьому закладі, надихнув їх на отримання глибоких знань, що допоможуть їм відбутися як особистостям та розбудувати незалежну Україну.

Після молитви студенти поклали квіти до пам’ятників знаковим людям в історії України, а велелюдна урочиста хода представників усіх факультетів та інститутів вишу вирушила від головного корпусу університету проспектом Волі та вулицею Винниченка до стадіону СНУ.

Перед посвятою хвилиною мовчання вшанували тих, хто став зразком самопожертви заради спільного майбутнього українців та заради того, щоб студенти мали можливість навчатися, втілювати свої мрії, радіти життю – загиблих Героїв.

Обітницю студента СНУ імені Лесі Українки зачитав студент першого курсу факультету інформаційних систем, фізики та математики Юрій Федонюк.

Першокурсники присягли на вірність у навчанні і парці своїй альма-матер, рідній Волині та українському народу.

Ректор університету Ігор Коцан відзначив, що доброю традицією стало вітання студентів на стадіоні вишу. Оскільки запорукою навчання є добре здоров’я, він запросив першокурсників відзавтра приходити на стадіон та займатися спортом. Від повідомив, що вперше в університеті підпишуть угоду між першокурсниками СНУ та першокурсниками Люблінського католицького університету для реалізації планів у системі навчання та наукової роботи. З його слів, на перший курс освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр цьогоріч вступили 2164 студенти. Загалом на всіх освітньо-кваліфікаційних рівнях налічується 4200 студентів, що на 500 більше, ніж торік. Ректор наголосив, що сучасний студент - той, хто масштабно та перспективно мислить, завжди є креативним, самостійно ухвалює рішення та відповідає за них.

З вітаннями до студентів найстарішого вишу Волині зверталися також голова ОДА Володимир Гунчик та Луцький міський голова Микола Романюк. Представники влади визнали, що в університеті працює професійний викладацький склад і у виші студенти зможуть почерпнути багато нового та цікавого.

З вітальним словом до учасників урочистостей звернувся ректор Люблінського католицького університету імені Івана Павла II Антоні Дембінський, який зауважив, що університет – не лише місце наукових досліджень, навчання, а й передусім місце, де люди зустрічаються, обмінюються ідеями, думками. Так було з часів перших університетів в Болоньї, Сорбонні, Кембриджі тощо. Він відзначив ініціативу ректора СНУ про співпрацю першокурсників двох вишів та побажав вдалого академічного року волинським студентам.

Ігор Коцан вручив нагрудний знак та подяку колективу Люблінського католицького університету, а також владиці Михаїлу.

Голова студентської ради університету Назар Недбайло зауважив, що нині студенти знову зібралися, щоб разом крокувати цікавою, але нелегкою дорогою знань. Він побажав юним вихованцям вишу незабутніх миттєвостей студентського життя, впевненості у власних силах та успішності в навчанні. Тим, хто продовжує навчання, він побажав успішно закінчити виш, отримати диплом та працювати за фахом задля України.

Завершили урочистості з нагоди початку нового навчального неба, випустивши сині та жовті повітряні кульки у небо.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі