На Любомльщині поляки помолились над могилами загиблих під час Волинської трагедії

Щороку наприкінці літа чи в перші дні вересня чисельна делегація із Польщі приїжджає до Острівок. Нині від цього села, яке колись було населене переважно поляками, залишилася тільки назва та могили невинно загиблих під час Волинської трагедії 1943-1945 років. Тому зараз ті, хто там мешкав чи їх родичі говорять, що їдуть саме в Острівки, - повідомляє КОРДОН.

У неділю, 28-го серпня, у Острівках лунала молитва над могилами невинно загиблих поляків під час Волинської трагедії 1943-1945 років.

Ще на початку 1990-х років розпочалося облаштування цвинтаря. Весь цей час велися пошукові роботи, розкопки, дослідження та перепоховання. Відновлено багато могил, встановлено пам’ятники та побудовано меморіал. Його упродовж року відвідує чимало людей, які несуть квіти та моляться за упокій невинно вбитих.

DSC_0919За цвинтарем доглядають місцеві жителі із Борової, Рівного, Сокола спільно із поляками. Саме їм дякували за допомогу та збереження пам’яті всі, хто зібрався на поминальну молитву.

«Повірте мені, прості люди на місцевому рівні зробили більший внесок в розвиток польсько-українських відносин, ніж президенти, міністри чи всі політики разом взяті, – ділиться своїми роздумами Генріх Літвін, надзвичайний і повноважний посол Польщі в Україні. – І якщо говорити про співпрацю між нашими державами то найбільше досягнень, на мою думку, саме на найнижчому рівні».

Підтвердженням цьому була спільна молитва, яка звучала над Острівками на двох мовах – польській та українській. Зазначимо, що спільно помолились за загиблими і офіційні представники влади України та Польщі, а також колишні і теперішні мешканці цієї місцевості, їх родичі, серед яких було й молодше покоління.

Голова Любомльської райдержадміністрації Микола Пархомук закликав пам’ятати про трагічні сторінки в історії двосторонніх стосунків, робити все, щоб подібного в майбутньому не трапилося, а для цього піклуватися про розвиток принципів добросусідства та міжнародного партнерства.

DSC_0856

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі