Новини минулого: 23 серпня

  1. Новина відноситься до:

«Радянська Волинь», 23 серпня 1970.

Найвища в Європі радіобашта. Поблизу невеликого польського міста Габін (Gąbin, Ґомбін, - ХЛ) почалося будівництво радіобашти висотою 610 метрів. Вона буде найвищою в Європі. Автори проекту - інженери підприємства «Мостосталь» - знайшли оригінальне розв'язання для спорудження радіогіганту, завдяки якому башта при такій рекордній висоті важитиме всього 500 тонн. Радіоантена являтиме собою ажурну споруду, задуману як трибічний конус з шириною біля основи до п'яти метрів. На п'яти різних рівнях башту буде закріплено сталевими розтяжками.

Будівники вже приступили до закладки фундаменту. Монтажники підготували легкий пересувний кран, конструкція якого аналогічна крану, застосованому на спорудженні Останкінської телебашти. На майданчик завозяться труби - основний несучий елемент споруди. Всього на будівництво башти потрібне буде понад шість з половиною кілометрів таких труб.

Радіобашта

Їх радо стрічають хлібороби. Агіткультбригада Ратнівського районного будинку культури — частий гість у селах. Цього року вона зробила понад сорок виїздів. Радо її зустрічали жителі сіл Замшани, Забріддя, Здомишель, Тур. Агіткультбригада завжди приїжджає в супроводі машини з побутового комбінату, яка приймає замовлення на виконання різних послуг.

Перед концертом буває, як правило, лекція. Потім увагою слухачів оволодівають учасники художньої самодіяльності. Успіхом користуються лауреати республіканського фестивалю Леонід Приймачук та Василь Аврамук — виконавці українських пісень. Подобається колгоспникам молдавський жартівливий танець «Біля річки» у виконанні Єви Глушко і Миколи Чуйкевича.

Новий млин почав працювати в селі Забороль Луцького району. Приймається для сортового і разового помолу зерно від громадян і різних організацій. Правління колгоспу імені Леніна.

P.S. Зазначимо, що радіобашта виявилася не 610, а 646 метрів висотою. У 1991 році вона обвалилася під час ремонтних робіт, проте за 8 років її відновили у такій самій висоті. Довгий час вони була найвищою спорудою у світі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі