На Волині вияивли останки 21-ого польського легіонера

Понад 10 років польські дослідники займалися на Волині пошуками могили земляків і лише цього року спільно з українськими пошуковцями виявили місце поховання столітньої давнини.

Про це повідомляють у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

У 1915 році біля села Кукли Маневицького району Волинської області тривали запеклі бої між російською та австрійською армією. Поляки, як і українці, були у складі обох армій і відчули всі труднощі братовбивчої війни. Поляки вийшли з цієї війни переможцями та отримали довгоочікувану незалежність своєї держави.

У Куклах загинуло до 50 польських легіонерів у складі австрійської армії, яких тут же й поховали. За архівними даними у 1930-х роках частина з них була ексгумована і перепохована на Батьківщині, а 21 легіонер (імена їх відомі) залишили у землі волинського села. З часом, як це буває, навколо могили легіонерів виросло місцеве кладовище. В радянський час поховання поляків було свідомо забуте. Ніяких хрестів, насипів не залишилося. Більше 10 років пошуком могили земляків займався Ярослав Гурецкі і лише цього року польські дослідники спільно з українськими пошуковцями виявили місце поховання столітньої давнини.

Останки солдатів виявили під час роботи експедиції Волинського краєзнавчого музею, ДП «Волинські старожитності», Маневицького краєзнавчого музею та Громадської організації «Центр діалогу «Костюхнівка». Участь в роботах взяли археологи Олексій ЗлатогорськийМихайло ВашетаТарас ВербаАндрій Трофімук, професор Анджей Кола, доктор Домініка СємінськаАдам Кучинські,Мечіслав Гура директор Маневицького музею Петро Хомич. Експедиція тривала з 1 по 15 серпня під егідою Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз Народна Пам’ять», за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку, органів місцевої влади. У дослідженні прийняли участь 24 дослідника, серед них 7 школярів (карцери з міста Лодзя).

Під час дослідження виявили 3 братські могили з 21 легіонером. Біля похованих знайшли відповідні часу артефакти: залишки мундира, військового взуття, ґудзики від мундирів, патрони від Манліхера. Всі легіонери загинули у боях під Куклами у жовтні 1915 р. Оскільки братські могили розташовані на діючому кладовищі ексгумація останків не проводилась. По завершенню робіт могили засипали, а територію прибрали. З часом на цьому місці постане пам’ятник загиблим.

Окрім того, експедиція працювала у селах Костюхнівка та Яблунька Маневицького району, де також, згідно архівних даних, мають бути поховання польських легіонерів. У Яблуньці таке поховання розшукали. І вже у 2017 році на ньому запланували провести роботи.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі