Прилуцьке та Луцьк домовилися про співпрацю

  1. Новина відноситься до:

Прилуцьке погодилося на співпрацю з обласним центром Волині. Таке рішення прийняв актив села на громадському обговоренні, яке відбулося у неділю, 14 серпня.

Окрім місцевої громади на зустрічі були присутні Луцький міський голова та його заступники, - повідомляють на сайті міськради.

Прилуцькій сільській раді підпорядковуються чотири населені пункти: село Прилуцьке, село Дачне, село Жабка, село Сапогове. Голова сільської ради Валентин Арчибасов розповів, що прийняття Верховною Радою Закону України "Про співробітництво територіальних громад" є дуже доцільним. “Громади повинні співпрацювати, адже не всі проблеми можна вирішити самостійно, а разом це зробити набагато простіше. В Законі передбачено те, що можна писати спільні проекти, створювати спільні комунальні заклади, працювати в різних напрямках, а для села - це хороша перспектива”, - сказав він.

Анатолій Пархом'юк, директор офісу реформ у Волинській області, розповів про переваги міжмуніципального співробітництва. “Органи місцевого самоуправління можуть об'єднувати свої ресурси, якщо це допомагає їм покращити ефективність своєї роботи. Разом ОМС можуть зробити те, чого вони ніколи не змогли б досягнути поодинці; вони можуть надавати нові послуги або підвищити якість послуг, які вже надаються ними громадянам”, - розповів він.

Процедура міжмуніципальної співпраці передбачає певні етапи. Ініціювати розгляд питання може сільський голова, депутати, громада. Далі, проходять громадські обговорення, після чого — процедура підготовки нормативних актів. Для цього створюється робоча група, яка складається з однакової кількості представників з обох сторін, також до групи залучаються фахівці в певних сферах. Після процедури підготовки рішення про співпрацю має прийматися на сесіях сільської та міської рад.

Основними питаннями, що обговорювалися під час зустрічі були такі:

- відкриття центру надання адміністративних послуг у Прилуцьку;

- запуск міської маршрутки у села Прилуцької сільської ради;

- можливість відвідувати школи та ДНЗ сільськими дітьми (на даний час у дитячі садки приймаються лише луцькі діти, відповідно до рішення сесії міської ради);

- будівництво дитсадка в селі Дачне (за кошти інвесторів, які будуватимуть житловий мікрорайон);

- забезпечення ФАПу обладнанням за рахунок бюджету міста, введення ще однієї ставки медсестри, також жителі сіл Прилуцької сільської ради матимуть можливість обслуговуватися в Луцькому центрі первинної медичної допомоги №2;

- включення місцевого будинку культури до мережі міських закладів культури ;

- відновлення роботи каналізації з Прилуцького до загальноміської мережі;

- капітальний ремонт вулиці Богуна в селі Прилуцьке.

Після завершення слухання рішення про співпрацю між Прилуцьком та Луцьком прийняли переважною більшістю голосів.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі