Товарищи: форпост атеїзму в Луцьку

  1. Новина відноситься до:

Незмінний атрибут радянського побуту – атеїзм. У Луцьку в колишньому кафедральному костелі у 1980-х діяв музей атеїзму. З нагоди відкриття закладу у газеті «Культура і життя» вийшла стаття про подію. У ній – характерні штампи атеїстичної пропаганди, гострі, брехливі, але невід’ємні в настрої тодішнього життя. Подаємо статтю майже повністю.

***

Напередодні нового року став до ладу що один музейний заклад. На честь знаменної події в житті народу — XXVI з'їзду КПРС розпочав свою діяльність музей атеїзму в Луцьку.

Він розташувався в колишньому культовому приміщенні, осередку одного з найреакційнішнх чернечих орденів — єзуїтів. Історія костьолу й ордена тісно пов'язані з процесом духовного поневолення краю. Це похмура повість про те, як ченці і священики намагалися де силою, а де підступами і зрадою пригноблювати народ, відняти у нього мрію про свободу, щастя, творчу працю.

Вишукана і водночас сувора архітектура, пишно розписане склепіння, живописні полотна, звуки органа владно брали у полон душі людей. А внизу — у глибоких темних льохах піддавалися тортурам інакомислячі, котрих єзуїти оголошували єретиками. Все в цьому приміщенні було спрямоване на приголомшення людини, придушення будь-якого невдоволення чи опору.

Довгождану свободу приніс краю вересень 1939 року. Костьол перейшов під охорону держави як визначна архітектурна пам'ятка XVII століття. Нині ожили дзвони старовинного костьолу, його двері привітно відкриті перед численними екскурсантами. Тільки за перші двадцять днів діяльності нового музею в ньому побувало близько шести тисяч відвідувачів.

Фото з видання «Центр атеїстичної пропаганди»

Понад тисячу фотодокументів і ксерокопій, близько шестисот оригінальних експонатів зібрано в ньому. Це історичні та архітектурні пам'ятки, книги, ікони, різні культові рочі. Особливо сильний ідейний заряд несуть ті з експонатів, які викривають реакційну суть релігійних забобонів, указують шляхи для їх подолання.

Огляд починається з діорам, що Ілюструють зародження життя на Землі та еволюцію живих організмів — від первіспнх форм до ссавців і людини. Таких діорам у експозиції п'ять. Наступні розділи присвячені соціальній суті різних релігійних напрямів та їх реакційної ролі в історії.

Крім політичного й економічного, трудящі Волині терпіли й національно-релігійне гноблення. Але народ протиставляв усьому цьому свою культуру — мистецтво зодчества, ваяння і живопису, книгодрукування. На стендах бачимо стародруки XVI століття: «Апостол» і «Євангеліє». А поряд — рукописні грамоти, видані римським папою єзуїтам на право користування маєтками у Польщі.

Ряд матеріалів розповідає про співробітництво у роки Великої Вітчизняної війни української автокефальної церкви із катами народу — німецько-фашистськими окупантами. Представлені квитанції про перерахування місцевим духовенством громадських коштів у фонд гітлерівської армії. Тут же — церковний календар з поміткою священика: «відслужити молебен на ангела Адольфа Гітлера».

Фото з видання «Центр атеїстичної пропаганди»

Незважаючи на релігійний тиск і соціальне гноблення, протягом усіх віків народ прагнув свободи, розуму, незалежності: атеїзм існував і розвивався паралельно з релігією. Велику цінність експозиції складають матеріали, шо свідчать про боротьбу проти релігії у найтяжчі періоди історії. Експонуються атеїстичні листівки, видані Комуністичною партією Західної України у тридцяті роки, сторінки прогресивних газет «Праця» і «Сила», твори Ярослава Галана, Власа Мизинця, Степана Тудора.

Останній розділ присвяченні сучасним формам і методам атеїстичної пропаганди.

— Ми пропагуємо нові радякські свята і обряди в нашій області, — розповідає науковий працівник музею Є. І. Ковальчук, — розказуємо про торжество разуму в боротьбі з релігійними забобонами, про наполегливу, індивідуальну роботу з віруючими, що її проводять наші атеїстичні кутки та  сільські музеї, зокрема у Пожарках та Доротищі. Щодо цього музей у Луцьку стане важливим центром методичної роботи та науково-атеїстичної пропаганди. Є при ньому кінолекцінний зал, працюватиме методич ний кабінет. Експонується виставка про розвиток космонавтики в Радянському Союзі.

Новий музей у Луцьку — добрий подарунок трудящим краю напередодні XXVI з'їзду КПРС і є прикладом раціонального використання пам'яток.

Дітей привели на екскурсію. Фото з альбому "Луцьк" 1985

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі