Має бути відповідь полякам, – Кіпіані на «Бандерштаті»

  1. Новина відноситься до:

Український історик Вахтанг Кіпіані вважає, що українське суспільство має робити правдиві фільми і книги про Волинську трагедію і це буде найкращою відповіддю на гостроту дискусії у Польщі.

Про це він розповів 6 серпня у Луцьку під час фестивалю «Бандерштат».

Кіпіані заявив, що розуміє біль поляків. Він вважає події великою катастрофою для обох народів. Історик переконаний, що повинно минути багато часу, коли тема Волинської трагедії перестане бути такою болючою. Він наводить простий приклад Хмельниччини і каже, що хоча події тоді були не менш страшні, але зараз вони так не болять полякам, бо це було дуже давно. Немає поколінь, які розказували б сучасникам про побачене.

Проте просто чекати – це не рецепт. Вахтанг Кіпіані вважає, що українська сторона повинна знімати фільми і писати багато книжок, які б показували історичну правду страшних подій.

«Ми не можемо бути благодушними дурачками і казати, ну хай мине сто років і тоді вляжеться. Має бути відповідь. На книгу – книга, на фільм – фільм, але не пропагандистські, а які викривають правду, які показують,що ми не фашисти, а нормальні люди. Але в нас цього нема», - зазначив історик.

З іншого боку, він каже, що може бути й інший рецепт: домовленість між елітами обох країн про певні заходи і певні позиції висвітлювання подій. Кіпіані вважає, що в сучасній Польщі це неможливо, бо країна не готова визнавати українських жертв.

«В Польщі є кресовики, є російські агенти, а в нас – українські націоналісти, діти вбитих і депортованих. Їм болить так само, як і полякам. Але ми повинні користуватися тим, що ми поки що вільна нація, і в нас нема бажання принизити сусідню націю. Польща в нинішньому стані не здатна усвідомити українських жертв. Ми маємо не стати Польщею», - зазначив історик.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі