(Не)відомі волиняни: американська економістка зі Старого Чарторийська

  1. Новина відноситься до:

У 1910 році в заможній єврейській родині Директорів містечка Старий Чарторийськ Волинської губернії на світ з’явилась донечка Роуз. Крім неї, в сім’ї вже був син Аарон, народжений дев’ятьма роками раніше. В майбутньому обоє дітей стануть відомими економістами США.

Погодьтесь, дівоче прізвище Рози Директор дуже рідкісне і не звичне. Виявляться, воно походить від аналогічного прізвиська «директор». В Російській імперії його міг отримати «керівник, завідувач, начальник частини, управління або закладу». Напевно, хтось із предків Роуз завдяки своїй професійній діяльності отримав таке прізвище.

Коли Роуз виповнилось вісім років, її сім’я емігрувала до США. Освіту здобувала в відомому Рід-коледжі (Reed College), приватному гуманітарному університеті міста Портленд штату Орегон. Тут свого часу навчався Стів Джобс.

Роуз Фрідман в дитинстві. alchetron.com 

Наступним кроком в здобутті освіти Роуз було навчання в аспірантурі Чиказького університету. Науковим керівником Роуз Директор був Френк Хайнеман Найт, американський економіст, автор теорії підприємництва, невизначеності та прибутку. Серед його учнів кілька нобелівських лауреатів з економіки.

Під час навчання в Чикаго Роуз знайомиться з Мілтоном Фрідманом. Дружба переростає в кохання тривалістю в шістдесят вісім щасливих років. В 1938 році Роуз одружується із Мілтом. Усі наступні роки подружнього життя будуть тісно пов’язані з її чоловіком та економікою. Не зважаючи на плідну наукову діяльність, вона змогла подарувати чоловіку двох дітей. Син Девід Фрідман пішов шляхом батьків та став економістом, письменником, який в своїх працях продовжує справу батька, підтримуючи його теорії. Він – професор економіки Чиказького університету. Донька Дженет Фрідман – відомий американський юрист.

Молоде подружжя Роуз та Мілтон Фрідмани. prodos.thinkertothinker.com

Варто згадати внука Роуз Петрі Фрідмана, який довгий час працював в Google, прославився винаходом Інституту Сістейдинга. Завдання інституту полягає у «створенні довготривалих автономних громад в океані для отримання можливості експериментування та впровадження різних соціальних, політичних і правових систем». Його теорія передбачає будівництво та проживання в вільних спільнотах у відкритому морі поза юрисдикцією будь-якої конкретної країни. Внук Роуз має багато прихильників його теорії по всьому світу.

Але повернемося до Роуз, яка була талановитим економістом та чарівною жінкою. 1976 рік став знаковим для подружжя Фрідман, адже Мілтон став лауреатом Нобелівської премії з економіки. За словами самого Мілтона, половина успіху належала Роуз.      

Подружжя Фрідманів разом із нобелівськими лауреатами в Швеції, 1976 р. nobelprize.org

Шведська королева Сільвія вітає нового нобелівського лауреата Мілтона Фрідмана. media.hoover.org

Основним місцем її роботи було «Національне бюро економічних досліджень» - найбільша економічна науково-дослідницька організація США.

Роуз пішла з життя в 2009 році у 98 річному віці у своєму родинному будинку в місті Девіс, штат Каліфорнія. Цікавий збіг: в день її смерті Товариство економістів «Мон Пелерін», членами якого були вони обидва з Мілтоном (Мілтон – з моменту заснування Товариства в 1946 році), завершувало свою конференцію в Золотому залі Стокгольмської ратуші – там , де за 33 роки до цього в присутності Роуз Мілтон отримав свою Нобелівську премію. Її чоловік помер кількома роками раніше у віці 94 років.  Він відомий світу як автор теорії монетаризму.

За життя подружжя Фрідманів заснувало «Фонд М. і Р. Фрідман», вони були авторами численних наукових праць, серед яких «Капіталізм та свобода» (1962), «Свобода вибору» (1980), а також біографічної «Мілтон та Роза Фрідман: дві щасливі людини» (1998).

Роза Фрідман багато подорожувала разом з чоловіком. Не відомо, чи була вона на своїй батьківщині в містечку Старому Чарторийську. Також варто ще раз згадати нашого земляка, брата Роуз, Аарона Директора, який прожив 101 рік, був відомим американським економістом, засновником журналу Journal of Law & Economic та професором Чиказького університету, але це вже тема однієї із наступних статей про відомих волинян.

Можливо, колись до нас на Волинь завітають нащадки родини Директор і розкажуть про феномен довгожителів та відомих економістів, брата і сестри з Старого Чорторийська.

Подружжя Фрідманів разом із президентом США Рональдом Рейганом в Білому домі. media.hoover.org

Подружжя Фрідманів у Китаї. 0055d26.netsolhost.com

Подружжя Фрідманів із Маргарет Тетчер, прем'єр-міністром Великої Британії. 0055d26.netsolhost.com

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко, Lodomeria

Коментарі