ОСББ отримають два мільйони гривень на ремонт

ОСББ отримають два мільйони гривень на ремонт
  1. Новина відноситься до:

Дев’ять об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Луцька у 2015 році отримають фінансування з міського бюджету для встановлення пунктів індивідуального опалення.  

Заступник директора департаменту житлово-комунального господарства з питань розвитку ОСББ та експлуатації житлового фонду Надія Коленда зазначила, що в рамках програми на 2015 рік передбачена фінансова допомога для ОСББ в межах двох мільйонів гривень. Ці кошти спрямовують для капітального ремонту опалення, встановлення індивідуальних теплових пунктів.

Фінансування відбувається на умовах дольової участі. Тобто 70% вартості проекту оплачують за рахунок міського бюджету, а 30% – це власні кошти об’єднань. Ще одна з умов – сума допомоги з міської казни не має перевершувати 200 тисяч гривень.

У департаменті пояснюють, що ОСББ подають до комісії проекти реконструкції і у випадку, коли всі потрібні документи є в наявності і немає зауважень до конкурсантів, їхній проект отримує фінансування.  

Відтак для проведення капітального ремонту системи теплопостачання і встановлення пунктів індивідуального опалення ОСББ «Мрія-Луцьк» (вул. Богомольця, 2а) отримає 190 тисяч гривень (вклад мешканців – 81,5 тис. грн.), а ОСББ «Наш дім 23а» (вул. С. Ковалевської, 23а) – 200 тисяч гривень (193,5 тис. грн. мешканці оплатять самотужки). В останньому випадку ОСББ просило більше фінансування, втім така сума перевищує максимально допустиму.  

У першому півріччі 2015 року останнє засідання комісії відбулося 21 липня. Свої заявки подали кілька ОСББ, втім частині відмовили у зв’язку з недотриманням умов програми. Загалом у 2015 році згоду на фінансування отримали 9 з 12 ОСББ. Відповідно до програми 2012-2014 років – 28 будинків.

Зі слів Надії Коленди, для фінансування програми планують отримати ще 300 тисяч гривень, якщо дозволятимуть доходи міського бюджету.

Для участі в програмі будинок має бути не молодшим за 10 років. Окрім цього, має минути три роки з моменту завершення робіт в ОСББ-заявника, що фінансувалися за рахунок муніципальної програми минулих років.

Таким чином, наприклад, відмову отримало ОСББ на вулиці Набережній, 13а. Адже хоча будинок почали зводити у 80-х роках, втім ввели в експлуатацію його в 2009 році. Жителі кажуть, що потрапили у скрутне становище: їхній будинок має один із найвищих тарифів за опалення при несправних системах опалення. У міській раді поки що розводять руками і радять брати кредит чи вирішувати проблему із забудовником. Порушити умови програми вважають недоцільним, адже це створить небезпечний прецедент. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі