Під Луцьким замком розкопують 600-літні вали. ВІДЕО

Джерело: Інформаційне агентство Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Краєзнавці та громадські активісти б’ють на сполох. Поблизу Луцького замку знищили земляні укріплення, яким більше шестиста років. Активісти запевняють, що такі роботи незаконні. Та переконують, що ті, хто давав дозвіл на них, просто хочуть нагріти руку, викопавши з-під землі унікальні археологічні знахідки та замаскувавши роботи під благоустрій території та ремонт дороги, - йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

Поблизу Луцького замку проводять благоустрій території та прокладають нову дорогу. На перший погляд, це необхідна справа, та насправді, все не так просто. Щоб прокласти трасу, у міській раді вирішили знести замкові вали, яким більше шестиста років. Це неабияк обурило місцевих краєзнавців та громадських активістів.

«Це ще один приклад знищення культурної спадщини на території заповідника. Нещодавно отримали документи щодо ситуації, яка складається з цим будівництвом. Тоді стало відомо, що відповідних дозволів, згідно Закону України «Про охорону культурної спадщини», немає, бо це зона пам’ятки національного значення. Роботи, які тут проводяться, це роботи п’ятої категорії, тобто ДАБІ мало видати відповідні дозволи, але таких дозволів немає. Повинні бути погодження з міністерства культури, але таких погоджень немає», - розповідає історик та краєзнавець Ігор Левчук.

Зі слів краєзнавця, у 2007 році з держбюджету виділили близько мільйона гривень на укріплення валів та жодних робіт чомусь не виконали.

Натомість, як стверджує Ігор Левчук, дослідивши знесене, можна було б дізнатися певні деталі про походження замку.

На запитання журналістів, хто замовник робіт, працівники, які здійснюють ремонтні роботи, кажуть, що міська рада. Окрім того, один з працівників обмовився, що дорогу можна було зробити і не руйнуючи валів.

Детальніше дивіться у сюжеті:

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі