Як на Світязі відсвяткували Петра і Павла. ФОТО

  1. Новина відноситься до:

На березі озера Світязь понад осіб людей святкували престольне свято, яке в селі співпадає із днем апостолів Петра і Павла.

Народні гуляння відбулися у вівторок, 12 липня. Про це пише Волинське агентство розслідувань.

Традиційне святкування в селі розпочалося з церковної служби. Місцеві розповідають, що вперше про церкву та парафію села Світязь згадується 1531 році. А вже у 1795 році світязька церква стала православною. Вона названа на честь святих апостолів Петра і Павла. Поряд із церквою в 2002 році поряд був заснований Петропавлівський чоловічий монастир.

Отож з самого ранку мешканців Світязя після молитви пригощали наїдками від служителів церкви та Петропавлівського монастиря. Опісля святкової служби селяни ідуть додому на відпочинок перед вечірніми гуляннями.

Цьогоріч чимало відпочиваючих на березі найбільшого озера Волині. З’їхалися із різних куточків України — хто для відпочинку, хто спеціально на престольний празник.

На жаль, більшість людей не знають чому на головному пляжі озера монтують сцену. Ба, навіть місцеві мешканці дивуються із цьогорічних святкувань. Кажуть, що раніше вони проходили скромніше. Старожили Світязя розповідають, що з року в рік святкування набувають усе більшого розмаху, бо в попередні роки празник мав місце тільки у церкві.

На березі озера з самого ранку монтували сцену та розставляли столи. З’явилися намети для торгівлі наїдками та напоями. Офіційна частина святкування запланували на 19.00, але люди почали сходитися уже з 17.00, щоб зайняти місця біля сцени.

Масові гуляння розпочалися із привітальних слів ведучої та виконання державного гімну України.

Світязький голова Микола Цвид привітав усіх мешканців та відпочивальників із престольним святом, яке відбувається на березі одного із чудес України. Також нагадав присутнім, що незважаючи на проблеми села Світязь, як от відсутність каналізування та утруднений рух центральною вулицею села, свято все ж відбувається. До слова, Цвид подякував депутату міської ради Петру Нестеруку та нагородив його грамотою за активну участь в розбудові інфраструктури села та меценатство в допомозі організації гулянь.

Також сільський голова нагородив Лукію Цвид — багатодітну маму, що виховує дванадцятьох дітей та Олександру Денисовець, якій нещодавно виповнилося 99 років.

Для організації дозвілля запросили аматорські колективи села, що виконували різноманітні народні пісні. До слова, на святкуванні організували лотерею — кожен охочий купував квиток, а згодом переможці отримали цінні подарунки. Загалом понад 30 людей визнали переможцями в розіграші.

Одна із жительок села виконала пісню про старість, чим розчулила більшість глядачів. Жінка на милицям в пісні розповіла про те, як важко бути молодою та жаліла за минулими роками та молодістю. Наприкінці вона отримала шквал оплесків за виконання жалібної пісні.

Після виступів народних колективів для молоді організували дискотеку на пляжі. Участь взяли декілька ді-джеїв з різних міст України. Згодом усі присутні споглядали фаєр-шоу та продовжили танцювати на березі озера.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі