Лучан бентежить «незрозуміле» будівництво в центрі міста

  1. Новина відноситься до:

У зоні контрольованої забудови на вулиці Кривий Вал може з’явитися будинок 11 метрів заввишки. Мешканці сусідніх будинків піддають сумніву законність такого будівництва.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла лучанка Тетяна Дацишина. Йдеться про будинок №23а на вулиці Кривий Вал. Невелика споруда початку 20-го чи кінця 19-го століття була зруйнованованою під час війни, а згодом відновленою. Певний час будинок слугував громадським туалетом, оскільки квартири у будинках поблизу не мали каналізації. Згодом туалет знесли, а приміщення розширили до 6-7 метрів. У цьому приміщенні у 1950-60-их роках мешкала родина лікарів та навіть приймала там пацієнтів, а згодом, до 1983 року там мешкали двірники.

У 1980-их роках будівлю вирішили знести, втім, як дізналися місцеві мешканці, відповідні документи позникали і будинок став вважатися зношеним не на 100%, а лише на 53%. Таким чином, об’єкт продали через аукціон наприкінці 2009 року. Зі слів лучанки, мешканці нічого не знали про аукціон, адже, якби їм було про це відомо, вони добивалися б знесення ветхої будівлі, або самі взяли б участь в аукціоні.

Розміри вказаного будинку, як зафіксували мешканці, становлять 12 на 7 метрів. До них приходив чоловік, який обіцяв встановити у дворі лавочки та покласти бруківку. Однак як стало відомо, розміри будинку, який планують звести на місці проданої з аукціону будівлі, становитиме вже 15 на майже 10 метрів. Варто зауважити, що сусідній житловий будинок – чотириповерховий, цегляний, але всередині має дерев’яні перегородки та міжповерхові перекриття, тож є потенційно пожежонебезпечним. У деяких квартирах досі є пічне опалення.

Лучанка з’ясувала, що, якщо дім має розміри 12 на 7 метрів, по периметру в нього є метр обслуговуючої території. Забудова таким чином займатиме 84 метри квадратних, примикаючи однією стіною до будинку. Разом з обслуговуючою територією площа становитиме вже 110 метрів квадратних. Натомість зараз площа забудови становить вже 130 метрів квадратних, тобто на 20 метрів квадратних більша.

Раніше, на початку березня, виникав конфлікт між мешканцями двору та будівельниками, які здійснювали вертикальну геодезію, не маючи містобудівних умов. Виявилося, що вони розширять зону забудови на 3,97 метра у бік згадуваної чотириповерхівки і відстань між будинками становитиме лише 5 метрів. У проекті будівництва, який розробила проектно-будівельна фірма «Локо», до того ж, йдеться не про бруківку, а про посилене асфальтобетонне покриття. На запитання жінки про те, як виглядатиме новобудова, їй відповіли, що, відповідно до проекту, буде споруджено триповерхівку, що матиме два повних поверхи та мансарду. Загальна висота будівлі становитиме 11 метрів. Таким чином, місцеві мешканці бояться втратити своє подвір’я, адже ця споруда повинна мати до 11-12 паркомісць.

Отже, мешканці сусідніх будинків цікавляться, де зможуть гуляти з дітьми після завершення будівництва. Вони звернулися з листом до міського голови ще у травні, але оскільки той нині перебуває у відпустці, з мешканцями мав би зв’язатися та дати їм пояснення його перший заступник Тарас Яковлев. Цікаво, що будинок був проданий з аукціону у 2009 році, саме тоді, коли він перебував на посаді начальника відділу управління майном міської комунальної власності Луцької міської ради.

Лучанка повідомляє, що розмовляла з заступником начальника управління містобудування та архітектури Ярославом Матвіївим, який запевнив її, що не підписував документів, які дозволяли б будівництво у зоні контрольованої забудови. До того ж, з її слів, ділянку раніше планували досліджувати археологи.

Незрозуміле будівництво є не єдиною проблемою, з якою стикалися мешканці вулиці Кривий Вал. Так, три роки тому між подвір’ями декількох житлових будинків на вулиці Кривий вал зруйнувалася опорна цегляна стіна понад 5 метрів заввишки.

Згодом на місці стіни з провини комунальників утворилася двометрова «гора» із землі, поросла бур’яном, ліквідації якої мешканцям вдалося добитися.

Місцеві мешканці стверджують, що загалом не проти забудови, але на існуючих фундаментах та в межах тієї висотності, яка була раніше.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі