Луцьк познайомився з футболом 95 років тому

  1. Новина відноситься до:

В червні 1921 року були зіграні, мабуть, перші футбольні матчі в Луцьку, які розіграли між собою польські вояки, що саме розквартировувались в нашому місті. Про ці поєдинки повідомляв краківський часопис «Przegląd Sportowy» («Огляд спортивний») в числі від 30 липня того року.

Спорт футболу в армії на кресах східних. Як велике зацікавлення серед солдат прокидається спорт, свідчить про те кількість розіграних до цього часу матчів. Розміщення в Луцьку на Волині війська, в т.ч. ІІ Батальйон залізничний, 6 В. ескадра льотна і Шпиталь епідемічний, власними силами і засобами зорганізували в себе дружини футболу, які майже кожної неділі розігрують матчі. При сприянні офіцерів і за їх вказівками солдати дуже охоче віддаються спортові поза своїми обов’язками службовими, а поступ технічний є найліпшим доказом зростаючого зацікавлення спортом в нашій армії. Додати належить, що влада … всіма засобами старається підкріпити розвиток спорту, а останнє розпорядження Мін. Війни, що дозволяє проїзд дружин спортивних державними залізницями є найліпшим тому доказом, і для нас, любителів спорту, є радісним і приємним вітанням і підбадьоренням до подальшої на тій ниві праці.

Розіграно останні матчі за найкращим образом тієї гри симпатичної, спонукаю чого нас до розвитку фізичного нашого молодого солдатства.

Дня 12 червня 1921 розіграла 6 В. Еск. Льотна в Луцьку матч з 2/ІІ Бат. залізн. в Дубовій Корчмі з результатом 5:0.

Розіграний 19 червня 1921 матч між 2/ІІ Бат. залізн. і дружиною Шпиталю Епід. в Луцьку дає перемогу дружині першій в стосунку 4:0 (1:0).

Наступні 2 матчі 26 червня і 29 червня, 2/ІІ Бат. залізн. з 6 В.Еск. льотною виказує великий поступ у 2/ІІ Бат. залізн., яка перший з тих матчів програє 3:1 (1:1), другий же виграє 3:1 (1:1).

Останній розіграний матч дня 2 липня між Бат. Залізн. і Шпиталем Епідем. в Луцьку дає загальну перевагу 2/ІІ Бат. залізн. Результат змагань 10:0 (8:0).

(«Przeglad Sportowy», №11, 30 липня 1921р.)

Тижнем раніше в тому ж часописі була опублікована фотографія учасників тих баталій.

Згодом найкраща з луцьких військових дружин – команда військової ескадрильї, здійснила вояж по інших містах Волині, перемігши суперників в Рівному (5:0) та Дубно (7:0). «Przeglad Sportowy» в цих матчах відзначив гравців дружини льотчиків: Войцеховського, Козьола, Назаркеєвіча, Росенстока.

Чи були згадані матчі дійсно першими футбольними баталіями в Луцьку?  Однозначно стверджувати, звичайно, не можна. В сусідньому Рівному, приміром, вперше зіграли у футбол ще в 1918 році. Але й Луцьк, незважаючи на статус воєводського міста, в футбольних змаганнях досить довгий час перебував в тіні не тільки Рівного, але й Ковеля і Дубно, отримавши аж 1931 року першу команду класу А у воєводському футболі, а сам футбол важко здобував популярність серед місцевої громадськості, головною причиною чого була відсутність футбольного поля в межах міста - єдина придатна для футболу арена знаходилась в 7-ми кілометрах за межею Луцька, що аж ніяк не сприяло розвитку гри.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Сергій Грудняк

Коментарі