У волинській школі відремонтують столітнє приміщення

  1. Новина відноситься до:

А якщо підрахувати точно, то двоповерховому шкільному приміщенню №2 навчального закладу №8, що у Ковелі, вже 110 років, із яких 16 - фактично простояло пусткою. У 1906 році ця споруда була частиною тодішньої щойно відкритої чоловічої гімназії, до речі, єдиного такого навчального закладу в Ковелі, - пише ПроКовель.

Після пожежі, яка в 2000 році бушувала на другому поверсі будинку, учням категорично заборонили там перебувати. А щоб не сталося чогось лихого, керівництво школи на східцях між першим і другим поверхами зруйнованої споруди встановило грати. До речі, до цього злощасного дня в приміщенні №2 знаходилися шкільні класи, де навчалися діти вечірньої школи, які, на думку педагогів, не зловмисно й спричинили пожежу. Директор ЗОШ №8 Василь Шворак каже, що завдяки швидкій роботі пожежної служби, вогонь не встиг повністю охопити будинок, тому зазнала руйнувань лише невеличка його частина. Втім і цього було достатньо, щоб припинити там навчання. З тих пір другий поверх керівництво школи використовувало як складське приміщення, а на першому - знаходилися бібліотека, кабінети психолога, медичний, книгосховище.

Директор школи Василь Шворак пригадує, скільки поневірянь йому довелося зазнати, щоб дочекатися сьогоднішнього дня, у двері скількох владних кабінетів різних рівнів стукати і вимолювати гроші на капітальний ремонт частини школи.

В 2012 році за спонсорські гроші школа замовила проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт приміщення навчального закладу. І цьогоріч ця документація нарешті стала їй в пригоді. Разом із членом ради школи Геннадієм Федчишиним Василь Шворак зумів переконати владу міста в тому, що вже настав час привести до пуття столітню навчальну споруду. Міська влада і депутатський корпус пішли на зустріч освітянам Ковеля і виділили з міського бюджету майже мільйон гривень. Забудовник ТзОВ «Будова» вже приступив до проведення робіт. Наразі ведеться капітальний ремонт даху, який накриють металочерепицею, замінять всі старі вікна на енергозберігаючі склопакети, двері, прокладуть в середині нову електромережу, полагодять східці, з вулиці збудують пандус і, звичайно, проведуть в будинку всі внутрішньо-будівельні роботи.

Ремонт планують завершити до 24 серпня, коли Україна буде святкувати свою незалежність. Тоді й заплановане офіційне відкриття приміщення №2 ЗОШ №8.

Зі слів директора закладу, на першому поверсі ще хочуть розмістити кабінет асистента вчителя, який працює з особливими дітьми-учнями ЗОШ №8 (тут навчаються діти з фізичними вадами за інклюзивною освітою, - ред.). А вже на другому - запрацюють новенькі чотири класи. Завдяки введенню цих додаткових шкільних кабінетів ЗОШ №8 зможе перевести на однозмінний день навчання учнів 5-11 класів, а початкову школу частково залишити на підзмінному перебуванню, що значно покращить роботу освітянського закладу.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі