Волинь туристична: Луцьке підземелля

У Старому місті знову діють екскурсії підземеллям Кафедрального костелу святих апостолів Петра і Павла. У відповідь на петицію лучан екскурсії відновили після кількарічної перерви, - інформує Громадське.Волинь.

Наразі спуститися під старе місто одночасно можуть від 5 до 20 осіб. Вартість такої розваги для дорослих становить 25 гривень, а для студентів – 15.

Побачити підземелля можна щодня в чітко визначений час: о 10.00, 12.00, 14.00 та 16.00. Екскурсії, як і раніше, проводить Олег Виноградов.

Підземний маршрут учасників коригується залежно від робіт, які проводяться всередині. Наразі там продовжують шукати людські поховання, а також вирішують проблему водовідведення. За словами екскурсовода, найближчим часом планують відновити проведення богослужінь під землею.

На стінах підземних кімнат залишилися сліди періоду, коли підземелля були без нагляду, – різні (часом непристойні) написи. Із часу відновлення туристичної атракції екскурсії обіцяють вести українською, польською, російською, а далі, можливо, і англійською мовами. Нагадаємо, що цим підземним спорудам вже більше 400 років. У XVII столітті їх використовували для різних потреб єзуїти.

Під час Другої світової війни лучани переховувалися тут від авіаударів. У 1950-х роках пам’ятка архітектури постраждала через розміщення там овочебази. Саме в цей час більшість старих поховань були розгрбовані, а багато археологічних знахідок – втрачені. Роботи із розчищення території у 70-х рокахпідземелля проводив клуб «Ентузіаст» на чолі з Олегом Виноградовим, який сьогодні проводить екскурсії. За легендами, підземними ходами з Луцька можна було потрапити аж в Олику.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі