Новини минулого: 4 червня

  1. Новина відноситься до:

Тижневик «Український голос», 11 червня 1942 року.

Будова шпиталю в Луцьку. Будова великого шпиталю в Луцьку при вул. Львівській на Красному добігає вже до кінця. Загальна кількість кімнат у шпиталі 565. Це буде один з найбільших шпиталів на Волині. З моментом викінчення шпиталю будуть мати змогу лікуватися в ньому на всіх без винятку лікарських відділах хворі не тільки міста Луцька і його округи, але з цілої майже Волині. Загальна кількість ліжок виноситиме тимчасово 500 й така кількість хворих може бути прийнята до шпиталю. Треба підкреслити, що заініціював закінчення шпиталю Український Допомоговий Комітет у Луцьку, а опісля перебрала праці зв’язані з будовою й викінченням його Міська Управа. Тепер завдяки праці Міської Управи в Луцьку і вложеним нею коштам шпиталь внедовзі буде відкритий.

Великий перегін овець з Волині в Південну Україну. В степових околицях Південної України довели большевики своїм дуже сильним змеханізуванням сільського господарства до поважного зубожіння поголів’я домашнього тваринництва, що на довший час не можна узгіднити з новочасними принципами використовування землі. До того ще степ надається найкраще для випасу овець. Поголів’я овець, з уваги на велике значіння продукції їхньої вовни та м’яса, Німеччина все старалась побільшити. Тому саме й тепер вирішено пасовиська Південної України та зарослі травами її широкі дороги використати на випас овець.

В цій цілі закупив Відділ Прохарчування та Сільського Господарства при Райхскомісаріаті у селян на Волині велику кількість овець і рішив їх перегнати в найближчих днях в Південну Україну. Тут іде мова про 100 черед по 500 штук тутешніх волинських овець. Ці череди буде гнати 1500 людей довгим на 1000 кільометрів шляхом з півночі на полуднє. На півдні переберуть ці вівці на випас державні господарства. Коли розмноження овечого поголів’я дасть добрі наслідки, тоді в наступних роках приступиться до ще більшого перегону овець в Південну Україну.

Свято матері в Луцьку. В суботу 6 червня ц. р. в Дитячому Садку при Українському Допомоговому Комітеті в Луцьку урочисто відсвятковано Свято Матері. В невеликій залі будинку Садка зібралися матері дітей і представники деяких урядів та редакції. Коротке слово про Свято Матері виголосила керівничка Садка п. Н. Дибенко. Решту програми заповнили діти співом, деклямаціями і танцями, дякуючи в прекрасних словах своїм матерям та даруючи їм квіти. Свято пройшло дуже гарно.

Пронімецькі дотепи в часі війни: шлях Сталіна до пекла

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі