Рекламу у Луцьку розміщуватимуть по-новому

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини
  1. Новина відноситься до:

Нова концепція розміщення реклами дозволить покращити естетичну привабливість міста, заборонить великі та негармонійні банери і вивіски на фасадах тощо.

Про це йшлося під час чергової сесії Луцької міської ради 25 травня, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини. 

Нову концепцію, зокрема, презентував заступник начальника відділу підприємництва та реклами Луцької міської ради Валерій Удот. Він зауважив, що поштовхом до її створенням став скандал, який трапився після розміщення в листопаді 2015 року яскравої реклами магазину на вулиці Лесі Українки, 52. Тоді надійшла петиція щодо масштабної чистки міста від реклами.

Метою концепції, зі слів Удота, є впорядкування розміщення рекламних засобів, вирішення проблеми формування рекламної інфраструктури в архітектурному середовищі міста із врахуванням містобудівних умов, історичних та природно-географічних факторів. Та створення таких умов життєдіяльності людини в місті, де зовнішня реклама та навколишнє середовище об'єднані в єдиний гармонійний ансамбль.

Що передбачає нова концепція

- поетапне проведення заміни застарілих рекламних конструкцій на рекламні засоби сучасного зразка;

- введення окремих обмежень щодо розміщення реклами на території міста;

- створення зон, вільних від великорозмірних наземних засобів зовнішньої реклами (ЗЗР);

- розроблення та затвердження проектів і схем розміщення, реконструкції ЗЗР на основних вулицях міста;

- проведення заходів благоустрою об’єктів реклами;

- об’єднання зусиль суб’єктів господарювання (власників рекламних конструкцій), виконавчих та контролюючих органів для розв’язання проблем щодо зовнішньої реклами.

Відповідно до доручення голови, розробкою концепції займалось управління розвитку підприємництва та реклами, а також КП "Луцькреклама", яке слідкувало за впровадженням позитивних прикладів роботи в цьому напрямку інших міст України та Європи.

Основними завданнями концепції, зі слів Валерія Удота, є формування єдиної міської політики у сфері зовнішньої реклами; налагодження взаємодії органів місцевого самоврядування та операторів рекламного ринку у напрямі підвищення ефективності використання території Луцька при розміщенні рекламних засобів; впровадження нового принципу при зонуванні розміщення зовнішньої реклами в місті, який передбачає визначення формату рекламних засобів для кожної зони та врахування архітектурного середовища міста.

Як зауважив Удот, зовнішня реклама суттєво впливає на зовнішній вигляд міста, його художньо-естетичне оформлення, а також виконує містобудівні та архітектурні функції. Належне розміщення засобів зовнішньої реклами може суттєво підвищити естетичні якості міського середовища та його привабливість.

І навпаки, безсистемне розміщення реклами на території міста без належного урахування оточення, характеру архітектури забудови, природного ландшафту, знижує якість сприйняття міського середовища вцілому та порушує гармонію візуальних комунікацій з навколишнім середовищем.

До головних сучасних проблем, пов'язаних із функціонуванням ринку зовнішньої реклами в місті Луцьку, відносяться:

- перенасиченість центральної частини міста рекламними засобами різних форматів низької якості;

- самовільне розміщення рекламних засобів;

- естетична та технічна застарілість значної частини розміщених рекламних засобів.

Візуальні матеріали від КП "Луцькреклама"
 

Серед нововведень – створення зон «Г» в зонуванні міста. Відповідно до концепції, до них належать магістральні вулиці загальноміського значення. На них рекомендується розміщувати великогабаритні білбори, відповідно до розроблених повуличних схем та проектів, аби запобігти їх безсистемному розміщенню та руйнуванню візуальної цілісності архітектурного середовища. Разом з тим, не допускається розміщення зовнішньої реклами на банерних носіях, що перекривають віконні прорізи, та на міжвіконних ділянках фасадів будинків.

Нові неназемні великорозмірні носії реклами в цій зоні можна розміщувати тільки після проведення спеціальних проектно-узгоджувальних робіт на огорожах об'єктів будівництва та реконструкції, на глухих фасадах, дахах будівель.

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини директор КП "Луцькреклама" Олександр Ковальський зауважив, що зміни, відповідно до концепції, відбуватимуться поступово, оскільки багато таких вивісок мають діючі дозволи.

Депутати Микола Дендіберін  та Григорій Пустовіт поцікавились, чи не вплине нова концепція на надходження коштів до казни міста від реклами. На що Валерій Удот заявив, що за 2015 рік місто отримало 2,5 мільйона гривень, проте, цього року ця цифра може бути дещо меншою. Адже доходи від реклами, розміщеної на будинках, з 1 липня спрямовуватимуть не в міський бюджет, а на управляючого або ОСББ.



Депутат Наталія Бунда зауважила, що місто може трохи недоотримати коштів в казну від реклами, але натомість Луцьк буде охайним, гарним та комфортним містом. Адже, з її слів, йдеться про естетичний вигляд міста, а не про прибутки.

Натомість Борис Смаль запитав, що робити з рекламною, встановленою раніше.

На що Валерій Удот зауважив, що закон не має зворотної дії, відтак, після закінчення терміну дії договору будуть приймати рішення що робити далі, в залежності від типу реклами та її якості.

Підтримав проект концепції голова фракції «УКРОП» в міській раді  Ігор Поліщук, зауваживши, що концепція може стати першим кроком в наведенні порядку в місті та приведення фасадів будинків до загальноприйнятих естетичних стандартів.

«Це європейська практика і там ще більш жорсткі норми. Міжнародні бренди змінюють колір логотипу, щоб розмістити рекламу. Тому це - крок вперед», - зазначив Поліщук.

Депутати одноголосно підтримали проект нової концепції, проте зауважили, що це лише початок. Мовляв, концепція – це загальна ідея та принципи розміщення реклами, в той час, як регулює цей процес безпосередньо механізм розміщення реклами.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі