Військовим частинам України передали унікальний проект, презентований у Луцьку

Джерело: Волинський інформаційний портал
  1. Новина відноситься до:

Інститут національної пам’яті створив унікальний проект «Воїни. Історія українського війська». Його презентували 23-го травня під час прес-конференції, – повідомляє Волинський інформаційний портал. 

Проект «Воїни. Історія українського війська» – це набір із 24 постерів із українськими вояками різних періодів. Фотограф Анна Сенік зробила фотознімки історичних реконструкцій із точними копіями одягу та зброї тих періодів. Серед постерів – зображення від дружинника Київської Русі до сучасного військового Збройних сил України. До слова, постер із сучасним вояком – єдине не постановочне фото, а реальний знімок із тренувального центру на Чернігівщині.

До постерів додається книжечка «Воїни», у якій йдеться про тактику, склад війська, особливості військової справи в різні періоди історії.

Через Міністерство оборони комплекти постерів передали у всі військові частини України. Частину накладу зумисне залишили, аби передати у навчальні заклади. Скажімо, у Слов’янську набори плакатів отримають усі школи.

Наразі на Волині є 178 музеїв при навчальних закладах. Постери отримають сорок найкращих. «Сьогодні це надактуально. Хто не знає власної історії, вивчає історію окупанта», – розповів заступник начальника управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Олександр Ткачук.

Представник Інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук зауважила, що нині шкільні експозиції певною мірою застарілі і не зовсім повні. «Це не проблема школи. Це проблема Міністерства, яке не виділяє кошти», – наголосила вона і додала, що наповнення шкільних музеїв – це зазвичай воля вчителя і директора. Як приклад, вона навела той факт, що тільки в одному шкільному музеї на Волині Друга світова війна має часові межі 1939–1945, у решті ж її розглядають як Велику вітчизняну 1941–45 років. «Так, ніби в 39-му війни не було, ніби не було того, що творилося в нас на Західній Україні», – зауважила Бондарук.

Вона переконана, що такі постери повинні зацікавити дітей, адже вони розкривають історію з різних боків. «Ми не звикли до таких вояків, але вони були», – зазначила представник Інституту.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі