Новини минулого: 21 травня

  1. Новина відноситься до:

Газета «Український голос», травень 1942 року. Мовою оригіналу.

Цікаві відкриття коло м. Рівного. Останніми днями директор Рівенського Музею мгр. Шумовський з працівником музею О. Чайкою провадили наукові досліди околичних місцевостей м. Рівного. Вони найшли в південній частині с. Новий-Двір палеолітичні і неолітичні знаряддя та відкрили неолітичні гроби. Зібрано багато цінних пам’яток з тієї доби, які рідко можна знайти на Волині. Найдавнішими з цих найдених пам’яток, які сягають доби найстаршого палеоліту, є між ін. багато шельських і ашельських знарядь, перших знарядь, які людська рука виробляла. Крім цього знайдено поодинокі екземпляри кераміки з різноманітним орнаментом та різних передісторичних і історичних епох. Тепер працівники музею почали роботу над детальним дослідженням тієї місцевости, щоб віднайти передісторичні оселі, та розкопки відкритих гробів.

Нові дольметчери і стенографи. Цими днями в Луцьку закінчили працю курси дольметчерів і стенографів. Склали іспити і одержали відповідні посвідки 19 дольметчерів і 19 стенографів. Багато осіб, що закінчили ці курси, одержали вже працю.

Поміч для втікаючих воєннополонених буде суворо каратися. Подеколи вдається совєтським полоненим втекти на деякий час з полону. Вони блукають по краю, а українське населення виявляє їм неоправдане співчування. Все ще існують люди, які дають їм пристановище та поживу. Така поміч суворо заборонена. В тяжких випадках буде каратися тих людей в’язницею або смертю. Прокуратурам при наглих судах подано вказівки, щоби суворо поступали в тяжких випадках. Це зарядження було потрібне, щоб запевнити безпеку українського населення. Бо коли большевицькі полонені могтимуть числити на співчуття населення, вони скоро стануть язвою краю. При цьому ж не можна забувати, що вони-часто розносять заразливі недуги, коли над ними немає правильного нагляду. Вкінці треба пригадати, що під маскою полоненого часто укривається агент НКВД, або сталінський комісар, який справді не заслугує на співчування українців. Злочинів тих жахливих убивників братів та чоловіків українських жінок ще не забуто. Німецькі вояки проливають кров та захищають Україну, але населення має помагати вдержати в краю лад та спокій. Замість приймати полонених додому або давати йому поживу, треба радше повідомити найближчий німецький або український уряд (бурмістра, міліцію або військо).

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі