Новини минулого: 19 травня

  1. Новина відноситься до:

«Земля Волинська» (Ziemia Wołyńska), 1932 рік.

Волинський музей у Луцьку, розташований в Замку Любарта та частково у будинку державної гімназії (Кафедральний пляц), відчинений кожного дня від 10-ї ранку до 14-ї по обіді, та з 16-ї по обіді до 18-ї вечора. У святкові дні – з 13-ї до 17-ї.

Вхід для дорослих 1 злотий від особи, члени Товариства, молодь, що навчається, військовики та політики Польської держави платять 50 ґрошів від персони, групові екскурсії для школярів та вояк – по 20 ґрошів з особи.

Справа безробітних. Дня 17 цього місяця маґістрат звільнив 80 робітників із сезонних робіт, взявши на їхнє місце інших безробітних. Звільнена група протестувала перед Об’єднанням праці й маґістратом.  Делегацію протестувальників приймав на аудієнції пан бурмистр, обіцяючи прихильно вирішити прохання звільнених про їхнє повернення до праці. Тим часом гурт робітників, підбурений агітаторами, подався на вулицю Болеслава Хороброго, де, увірвавшись до пекарень Альштила і Тейтельбойма, забрав звідти кілька десятків буханців хліба. На місце прибула поліція і заарештувала трьох учасників протесту.

Пожежі на Волині. Волинське воєводство минулого тижня  зазнало низки пожеж. В Озерянах Ковельського повіту згоріло десять житлових будинків. Причина пожежі невідома. У Цумані Луцького повіту з неясної поки причини згоріло десять господарств. У Здолбунівському повіті на фільварку Бощанина згоріла стирта пшениці вартістю чотири тисячі злотих. У селі Вілія – три житлові будинки, у Бущі – чотири господарства. Виглядає так, ніби остання пожежа була навмисною. У селі Злачне Костопільського повіту згоріло п’ять господарств.

Відкриття сезону веслування. У Луцьку, 15 дня цього місяця відбулося відкриття веслувального сезону. Урочистості розпочалися на новій пристані веслувальної секції Веслувального клубу спортивного, на якій вперше було піднято прапори. Промову ж до запрошених гостей та веслувальників виголосив при тім пан полковник Жураковський. Учасники на човнах попливли до пристані «Теміди», а після підняття там прапору – на пристань Веслувального товариства.  Під звуки військового оркестру підняли стяг. З приводу організації веслувального спорту в Луцьку  до зібрання усіх трьох клубів звернувся пан директор А. Донау-Шпиндлер Урочистості закінчилися гарною гостиною. Увечері на пристані були танці.

Відкриття веслувального сезону в Луцьку, травень 1931 року

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі