Новини минулого: 18 травня

  1. Новина відноситься до:

Тижневик «Życie Wołynia», 22 травня 1927.

Полкове свято. 24 піхотний полк, який базується в нашому місті, відзначав 11 травня річницю свого полкового свята. Урочистість обмежили до жалобної меси за полеглими офіцерами і рядовими, після чого відбувся парад. Замість прийому Офіцерський корпус зробив внесок на пам’ятник Лису Кулі, який героїчно загинув 1920 року у битві під Торчином. В день свята п. Міністр військових справ надіслав полкові привітання.

Процес антикомуністичний. Дня 23 п. м. (поточного місяця, - ХЛ) розпочнеться у Луцьку процес проти членів бойової організації К.П.З.У. На лаві підсудних – 60 осіб. Трибунал очолює віцепрезидент суду п. Люнік. Судді – Струменський та Морітц. Звинувачення – п. Новосельський. Антидержавників обороняють кілька адвокатів, серед яких Сухевич зі Львова і Дурач з Варшави. Місцеві адвокати будуть державними, тому що луцька Адвокатська рада ухвалила не надавати захисту. Внаслідок великого об’єму матеріалу слухання триватимуть 5-6 тижнів.

З театру. У Луцьку грала на гостинному виступі відома оперетова трупа директора Пілкарського з Кракова. Виставили оперету Adieu Mimi.

Пожежа старожитного замку, Рівне. Дня 16 п. м. перед полуднем з невідомих причин зайнялося одне крило старожитного замку Любомирських, збудованого за кошти громади, де в останній час містився «Сокіл» і бурса Польської шкільної матері. Через сильний вітер полум'я зайняло весь дах. Першими прибігли вихованці торгової школи з директором Марцінковським. Їм удалося врятувати бурсу. При цьому директор Марцінкоський, професор Жабокревський та учень Козак отримали поранення в голову. Через сильний вітер один з будинків згорів дощенту. На відбудову замку почали збирати кошти.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі