Картини Василя Парахіна вразили лучан своєю наївністю та глибиною. ФОТО

Народний майстер, вчитель художньої народної мистецької школи Василь Парахін презентував роботи своїх учнів на експозиції в Арт-галереї центрального універмагу обласного центру Волині. Традиційні рослинні волинські орнаменти, люди, птахи, звірі, які зображені на дитячих картинах, розкривають справжній дух нашої землі, передають зв’язок між поколіннями.

Василь Парахін присвятив улюбленій справі значну частину життя. Понад 20 років він відроджує традиції волинської культури разом зі своїми учнями. Їхні роботи експонувалися на багатьох престижних виставках, а нині з ініціативи Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» – і в презентаційній мистецькій залі ЦУМу, - повідомляє прес-служба Фонду.

Стіни галереї розквітли кількома десятками учнівських робіт різної давнини. Це малюнки на папері, картоні, фанері. Окрім того, експоновано чотири дерев’яні різьблені фігури святих – то сучасні зразки колишньої, вже забутої нині придорожньої скульптури. Народний майстер пропагує давні традиції кування та будівництва. На його думку, відродження країни має починатися з відродження культури, бо то – стале, вистояне, як мова. Зараз Василь Парахін шукає послідовників своєї справи, адже це те, що має зберегтися.

Серед відвідувачів, які прийшли на відкриття виставки, – керівник Художнього музею, мистецтвознавець, заслужений працівник культури України Зоя Навроцька. Вона з колегами повністю взяла на себе підготовчий процес виставки. Докладно підбирали місце для кожної роботи і акуратно монтували кожну картину. Нещодавно виставку експонували і у Мистецькому Арсеналі Києва.

Зоя Навроцька зауважила, що Арт-галерея є вдалим місцем для експозиції, оскільки нині відвідувачів непросто зацікавити відвідинами музею або спеціалізованих місць. «Раніше ми думали створити для таких виставок особливе місце, можливо, в історичній частині міста. Але треба розуміти, що туди будуть приходити люди, яким мистецтво є близьким. Наше завдання – привернути увагу нейтрального глядача, який, мимоволі відвідавши виставку, може стати поціновувачем творчості майстра, а в цьому випадку – народного стилю в мистецтві. Тому те, що Фонд «Тільки разом» відкрив Арт-галерею саме в ЦУМі – направду далекоглядний крок», – поділилася думками мистецтвознавець.

На відкриття виставки зібралися усі, кого цікавить волинська традиція, друзі та близькі майстра, його пошановувачі. Студенти місцевих вишів зізналися, що картини захоплюють своєю наївністю і водночас глибиною, яка сягає найвіддаленіших закутків душі.

Акторка Волинського облмуздрамтеатру імені Тараса Шевченка Світлана Органіста, яка прийшла на виставку, каже, що деякі роботи змушують ніби мимоволі завмерти: «У цих картинах є щось таке, що провокує продовження сюжету, який відобразив художник. Дивишся і не розумієш, як таким, по-наївному дитячим, стилем можна відобразити такі серйозні, а іноді й моторошні речі. І ось цей, на перший погляд, дисонанс створює і народжує цілий спектр емоцій».

«Наш проект – то не тільки відкриття виставки і знайомство із роботами. Василь Григорович має велику ідею, як донести основи народного малярства до ширшого кола людей», – розповіла заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Ірина Констанкевич.

Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» ініціював дводенні майстер-класи для вчителів і студентів. Уроки народного мистецтва майстер Василь Парахін проводитиме у Арт-галереї з кінця травня.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі