Новини минулого: 12 травня

  1. Новина відноситься до:

Газета часів німецької окупації «Український голос», 14 травня 1942. Видавалася в Луцьку. Мовою оригіналу.

Закінчення курсу медичних сестер у Луцьку. 9 травня ц. р. в Луцьку в при міщенні школи № 4 відбулось урочисте закінчення курсу медичних сестер. Урочистість попереджено молебнем, який відправив о. митрат С. Грушко. Молоді сестри, повні сил і надії на краще майбутнє, своїм гарним співом старались уприємнити своїм гостям ці короткі хвилини. Закінчили курс і отримали свідоцтва з правом праці в шпиталях і амбулаторіях п’ятдесят одна учениця.

Розшукується Ліщину Андрія Тихоновича, який був за большевиків у Луцькій в'язниці, але напевно не відомо, чи його большевики розстріляли, чи ні. Хто бачив його живим, чи мертвим, проситься повідомити його батьків по адресі: Ліщина Тихон, с. Борисчмці, Берестецького району.

До Українського населення Луцької округи. УКРАЇНЦІ! Німецький нарід провадить тяжку боротьбу з найбільшим ворогом людства і відвічним ворогом України, червоною Москвою. Від висліду цієї боротьби залежить доля та майбутність українського на роду. У цьому крестоносному поході проти московсько-жидівського большевизму і далі в боротьбі за новий порядок Европи і світу з міжнародньою клікою капіталістів і плутократів, з Англією та Америкою, мобілізував Німецький Нарід могутню непереможну армію, запряг до праці у всіх ділянках усі свої творчі сили. Щоб остаточно добити московсько-жидівських большевиків та їх союзників світову плутократію, не сміють ні на хвилину зупнитись могутні німецькі фабрики зброї, як і вся господарська машина Німеччини. Англія й Америка великими доставками зброї помагають большевикам ставити надалі безглуздий опір. Тому то німецький потужний воєнний промисл мусить надалі продукувати зброю, щоб найкращому воякові дати на далі найкращу зброю. До цього потрібно багато, багато робочих сил, мільйони працівників у полі й на фабриці.

УКРАЇНСЬКА МОЛОДЕ! З повним довір’ям і свідомістю вимоги часу їдь на працю до Німеччини, де навчишся багато доброго й корисного, побачиш високу культуру німецького села, запізнаєшся з могутньою промисловістю й красою німецьких міст, одержиш добрі умови праці і добру нагороду за труд. Такий наказ хвилини. У його виконанні запорука нашого кращого завтра.

Луцьк, у травні 1942 р. Український Допомоговий Комітет.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі