Лучани молилися за жертв Другої світової війни

Джерело: Інформаційне агентство Волинські новини

Десятки людей зібралися на меморіалі «Вічної Слави» в обласному центрі Волині, аби віддати шану воїнам, які загинули у Другій Світовій Війні. Незважаючи на сильну зливу, люди і не думали розходитися.

Панахида за загиблими та покладання квітів до пам’ятного знаку «Поранений солдат» на меморіальному комплексі «Вічна Слава» відбулося сьогодні, 8-го травня в Луцьку, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Урочисте дійство розпочалося з Гімну України. По тому, духівники семи різних релігійних громад розпочали спільну молитву.

Відзначимо, що присутніми були духовні наставники з таких релігійних общин: Волинська єпархія Української Православної Церкви Київського Патріархату, Волинська єпархія УПЦ МП, Луцький екзархат УГКЦ, Луцька дієцезія Римсько-Католицької Церкви, Церква християн віри євангельської–п’ятдесятників, Церква євангельських християн-баптистів, Церква Адвентистів сьомого дня.

Сильний дощ, який часом перетворювався у зливу, не вщухав, наче саме небо оплакувало загиблих.

Після богослужіння до присутніх звернувся Митрополит Луцький і Волинський МихаїлУ своєму виступі духівник нагадав, що мир може бути довершеним лише тоді, коли є перемога.

«Травневі дні щороку нагадують нам про найбільші лихоліття ХХ століття - це дві світові війни. Про першу ми знаємо більше з історії, а ось про другу можуть розповісти живі очевидці, які передають із уст в уста свідчення про моторошну трагедію людства. Звершуючи панахиду, ми згадуємо всіх: воїнів і мирних жителів, тих, хто постраждав під час бомбардування, і тих, кого жорстоко катували.

Гріх, який входить у душу людини спонукає її до вбивства. Згадуючи біблійну історію про Каїна і Авеля, ми думаємо про те, що причин для братовбивства не було, а ось гріх, який увійшов в серце одного, спонукав вбити іншого. Наслідок цього гріха і до сьогодні торкається багатьох людей. Тих, що вчора стояли поряд, говорили про єдність, а сьогодні безжалісно вбивають один одного», - зауважив Михаїл.

Опісля присутні поклали квіти до пам'ятника невідомому солдату.

Зауважимо, що Верховна Рада України ще торік встановила 8 травня Днем пам’яті та примирення. Дату приурочили до річниці капітуляції нацистської Німеччини - 8 травня 1945 року. Така практика є в США і у більшості країн Європейського Союзу, де відзначають День Перемоги в Другій світовій війні саме у цей день.

При цьому було прийнято рішення відтепер відзначати 9 травня як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого за радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі