Новини минулого: 6 травня

  1. Новина відноситься до:

Газета Polak Kresowy, 11 травня 1919 року. Газета виходила у Любліні для східних земель держави.

З Сейму. Польський Сейм зібрався вперше після свят. Перше зібрання було присвячене обговоренню великих польських перемог, особливій справі нашого ставлення до народів, які проживають на території давнього Великого князівства Литовського. Окрім цього, на першому засіданні вирішили прийняти за велике державне свято день 3-го травня, річницю ухвалення Конституції 1791 року.

Що робиться з українськими військами? Відповідно до надійних відомостей, бунт українського війська набуває насильницького характеру. Сили українські тануть так швидко, що сотні, в яких раніше було по 150 людей, за кілька днів зменшуються до 40 осіб. Українські солдати розпорошуються по тилу фронту і по дорозі займаються грабунками й утворюють банди. В Самборі 700 українських дезертирів роззброїли групу, вислану проти них, а потім розбіглися по околицях.

Ленін просить їжі. Газети подають наступні відомості. Ленін виголосив у Петрограді промову, в якій визнав, що становище Росії розпачливе. Створення радянського уряду в Україні давало надії на те, що труднощі виживання будуть подолані, але внаслідок недовіри селянства до більшовизму, зниження вартості рубля, браку більшовицьких органів, які б закуповували зерно, брак робочих рук зрештою, Україна не допомогла з харчуванням. Ленін благав українських товаришів про 50 мільйонів пудів зерна, але невідомо, чи отримав навіть половину. Залізниця зруйнована. Селянство воліє знищити збіжжя, ніж вислати його до Петербурга.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі