Новини минулого: 5 травня

  1. Новина відноситься до:

Україномовні газети перших десятиліть ХХ століття – справжній скарб, який тримає в собі колоритну мову, нетипову сьогодні редакційну політику, незвичний дещо вільний стиль та ще купу всього. Сьогодні – витяги новин з луцької україномовної газети «Громада» за 8 травня 1924 року. Мовою оригіналу без правок.

В чию кишеню. У 1923 році вивіз з України перевищав 10 разів ввіз. Чиє добро вивозили? А хто заплату брав? А кажуть, що можна жити спілкою… Правда-можна, але тим, що собі рівні, бо коли в спілці є один дущий то завсігди инших оббере.

Книгарня «Нива». Дня 4-го ц. м. відбулись Загальні Збори Книгарні «Нива» в Луцьку. Збори постановили оставити 60% чистого прибутку в обороті книгарні, призначуючи з решти 40% 25% на «Луцьку Повітову Просвіту», на укр. гімназію в Луцьку і на Філію Просвіти в Жидичині. Хай це послужить для нашого громадянства доказом і зразком, що хто купує товари у власних крамницях, той збогачує свої інстітуції, збогачує тим самим сам себе. Назначені відсотки будуть видані книжками, - з цього ще більша і явніша користь для громадянства.

М. Володимир. На другий день Пасхи Художньо-театральна секція при «Просвіті» влаштувала виставу «Панна Мара» (Винниченка). Всі ролі в тій виставі виконано з артистичного боку дуже добре. Прибуток з вистави, порівнуючи, був теж добрий. Помітну діяльність театральної секації треба приписати енергійному режисерові.

В Німеччині мали начатися 4-го ц. м. вибори до парламенту. Надіються, що перевагу візьмуть націоналісти й комуністи. Це якраз ті ґрупі, що не погоджуються з французькою курателею над Німеччиною і готові зброєю добиватися незалежности німецького господарчого життя і його розвитку. Хоч найдальша мета одних і других не однакова, бо націоналісти хотіли би відродити давну німецьку могутність, а комуністи йдуть до світової пролєтарської революціїї, але наразі єднає їх найблище спільне завдання – знищити теперішній устрій і змінити умовини.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі