Впевнені кроки до великого спорту. Міжнародні змагання у Луцьку

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини
  1. Новина відноситься до:

Відомий педагог Василь Сухомлинський свого часу писав: «Спорт стає засобом виховання тоді, коли він – улюблене заняття кожного». На жаль, увага до розвитку українського спорту, і волинського зокрема, останніми роками була не найпильнішою.

Відроджувати ж спорт як мистецтво досягнень доволі важко, робити це доводиться і в обласному центрі, і в маленьких селах, жителі яких часто уже й забули, що ще якихось десять років тому чи не у кожному населеному пункті була своя футбольна команда. І її перемоги ставали справжнім приводом для великої радості.

Проте не все так погано, бо завдяки небайдужим людям спортивна Волинь знову відроджується, а Луцьк усе частіше приймає поважні змагання не лише місцевого і обласного, а й всеукраїнського, а тепер уже міжнародного рівня. За кілька днів стартує знакова для Волині подія – Міжнародна матчева зустріч з легкої атлетики, яка доводить: наш край став столицею легкої атлетики України.

Змагання відбудуться на оснащеному за останнім словом техніки стадіоні «Авангард», який цьогорічотримав ІІ категорію міжнародної сертифікації, що дозволяє проводити тут чемпіонати всеукраїнського, європейського та світового рівнів. Це стало можливим завдяки втіленню програми «Луцьку – спорт високих досягнень», ініційованої Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». А виконати усе заплановане вдалося за короткий проміжок часу.

У червні 2015 року між Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом», Федерацією легкої атлетики України та Федерацією легкої атлетики Волинської області було підписано меморандум про взаємовідносини щодо розвитку фізичної культури і спорту, спрямований передусім на об’єднання зусиль із розвитку легкої атлетики в Україні.

Сьогодні луцький «Авангард» став одним із трьох найпотужніших легкоатлетичних комплексів України, що, на переконання тренерів та самих спортсменів, дасть поштовх для нового витка у розвитку цього виду спорту на Волині.

Можливості та якість нового стадіону високо оцінили експерти найвищого рівня. Зокрема, оновлений «Авангард» з легкоатлетичним комплексом став приємною несподіванкою для віце-президента Європейської Атлетики Карела Пільного, який зауважив, що це дасть змогу не лише приймати чемпіонати європейського рівня, але й стимулюватиме розвиток відповідної інфраструктури міста, готельно-ресторанного та малого бізнесу, туристичної сфери Луцька, яка отримає широкі можливості для діяльності.

Футбольне поле – в кожну школу 

Крок за кроком команда Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» робить внесок у відродження спорту на Волині, кожним окремим проектом формуючи мету – відродження любові до спорту серед краян від найменшого до найстаршого. І розвит­ку юних талантів – особлива увага. Уже 15 шкіл обласного центру можуть похвалитися універсальними міні-футбольними полями зі штучним покриттям, на яких залюбки тренуються юні футболісти і всі охочі покращити свою фізичну форму. Загалом же проект «Футбольне поле – в кожну школу» має на меті оснастити такими міні-полями усі школи Луцька.

Ігор Палиця завжди підтримував талановиту молодь. Адже для того, щоб показати результат у майбутньому, потрібно мати певну підтримку, яка буде спонукати до досягнення нових результатів та перемог. До того ж, стипендії, які призначають учням луцьких спортивних шкіл, стали вагомим стимулом для самовдосконалення юних спортсменів.

Аналізуючи роботу, яку здійснили в царині відродження легкої атлетики на Волині, президент Федерації легкої атлетики області Володимир Рудюк зауважив: «Сьогодні Волинь стрімкими темпами розвиває легку атлетику не лише в обласному центрі, але й у районах, даючи можливість займатися спортом усім волинянам, особливо дітям».

За сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у нашому краї почали діяти стадіони і в райцентрах. Тільки 2015 року в чотирьох районних центрах Волині – смт Любешові, Маневичах, містах Камені-Каширському та Ківерцях побудовано ігрові спортивні комплекси просто неба, до складу яких входять баскетбольний, волейбольний та міні-футбольний майданчики зі штучним покриттям. Крім цього, у Камені-Каширському та Маневичах на нових спортивних комплексах облаштували легкоатлетичні доріжки, а на стадіоні «Колос» у Любешові проведено ремонтні роботи легкоатлетичного покриття. В кінці осені у смт Олиці, Цумані та Любешові збудували по одному спортивному майданчику для занять у стилі Street Workout. Їх важливо використовувати повною мірою, аби реалізувати потенціал тих волинських спортсменів, які живуть у віддалених районах. На оновлених стадіонах зможуть тренуватися і волинські легкоатлети.

Так уже склалося, що якщо говорити про спорт, то доводиться відроджувати його мало не з попелу, будуючи не лише майданчики, відновлюючи стадіони, а й даючи підтримку тим, хто захищає честь області на різноманітних змаганнях, у тому числі світового рівня.

Велика дорога до слави починається з маленької віри

Через економічну скруту та брак бюджетного фінансування спортсмени часто не можуть придбати найнеобхідніший інвентар. Стимулювати найперспективніших спортсменів краю брати участь в олімпійській збірній України покликаний проект «Підтримка олімпійського резерву». Кращих спортсменів Волині, його спортивну надію Фонд «Тільки разом» підтримує в організації навчально-тренувального процесу, сприяє закупівлі сучасної, якісної і зручної форми, забезпеченню медикаментами, під час участі у всеукраїнських та міжнародних змаганнях.

Неабияку роль у пошуку та вихованні справжніх спортивних талантів відіграють невеликі спортивні клуби та громадські організації фізкультурно-спортивного ске­рування. Тому важливо пам’ятати і про них, адже історія знає багато прикладів, коли велика дорога до слави починалася із маленької віри у спортивний талант на зорі життя. Саме тому Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» не обійшов увагою і цей напрямок роботи. Зокрема, закупили татамі для Волинського обласного осередку федерації тхеквондо (ВТФ) України та килим для проведення навчально-тренувального процесу ГО СК з художньої гімнастики «Спорт-естет», а юні боксери Луцького дитячо-юнацького боксерського клубу «Золота рукавичка» отримали нові боксерські рукавиці.

Відродження великого спорту починається зі щоденних важливих справ, без кожної з яких зараз не обійтися. Волинь уже дала державі та світові чимало спортивних талантів, віримо, що попри труднощі в цей непростий для країни час, невдовзі почуємо про молоду плеяду спортсменів, яка стане гордістю нашого краю.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі