У Луцьку розпочав роботу «Клуб найкращих батьків»

Джерело: Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

Фонди розвитку навчальних закладів Луцька, створені з ініціативи батьків і вихованців освітніх закладів, та за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», організували чергове засідання «Клубу найкращих батьків». Такі зустрічі – це платформа для обміну думками та досвідом, ідеями і здобутками.

Нині уже в десяти навчальних закладах міста діють фонди розвитку. Мета їх створення – консолідація та розподіл ресурсів для розвитку навчального закладу, навчання й виховання дітей, зменшення фінансового навантаження на батьків. Фонд розвитку ЗОШ №11 «Ерудит» – рекордсмен із залучення коштів. Нещодавно на рахунок закладу від меценатів надійшло 40 тисяч гривень.

Про це повідомили у прес-службі Фонду.

Проект «Фонд розвитку навчальних закладів» запроваджено в рамках програми «Сучасна освіта» від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Усе нове – це завжди інтерес до невідомого та страх перед змінами. Тому консультативну підтримку батьки отримують від працівників Офісів розвитку кварталу, адже Фонд «Тільки разом» працює в аналогічному полі вже майже п’ять років. На думку засновника Фонду Ігоря Палиці, потреба у фондах розвитку навчальних закладів чимала.

«Ми нині боремося з тим, щоб батьки прозоро могли бачити, куди йдуть гроші, які вони не мають здавати. А ситуація така, що школа і директор школи змушені просити про це батьків. Тому що фінансування немає, бюджету бракує. Тож сьогодні все, що ми можемо зробити, – показати позитивний приклад тих шкіл, де вже працюють фонди й батьки контролюють кожну копійку», – зауважує Ігор Палиця.

Минуло лише декілька місяців відтоді, як перший фонд розвитку «Ерудит» розпочав роботу в ЗОШ №11. Наталя Гунько, невтомна голова правління фонду, разом з ініціативними та творчими батьками і педагогами пройшли шлях від сумнівів до успіхів, від перших самостійних кроків до поширення свого досвіду. Реєстрація фонду розвитку навчального закладу, вивчення якості та вартості банківських послуг, відкриття рахунку, поширення інформації про Фонд, вивчення досвіду роботи аналогічних організацій в Україні та за кордоном, фестивалі, концерти, переговори з меценатами, залучення додаткових коштів – це послідовність кроків, кожен з яких супроводжувався тривогою перед невідомістю та радістю від перемоги.

Окрилена успіхами та збагачена досвідом, Наталя Володимирівна радо поділилася результатами роботи свого Фонду під час засідання «Клубу найкращих батьків». І це не лише 40 тисяч гривень, які поповнили скарбницю фонду розвитку школи за останній тиждень, але й технології пошуку меценатів, методика ведення переговорів, визначення точок дотику інтересів школи та бізнесу. І це неповний перелік вмінь та навиків, які можуть перейняти колеги від успішної очільниці фонду «Ерудит». Зокрема, гордістю батьківського колективу є нещодавно встановлена у школі система відеоспостереження. Це лише один із проектів програми «Безпечна школа», який впроваджує фонд «Ерудит» та який спрямований на безпечне перебування дітей у навчальному закладі.

Питання для обговорення на засіданні «Клубу найкращих батьків» продиктовані потребами конкретної школи чи дитячого садка. Віталій Шнит – голова правління фонду розвитку ДНЗ «Ромашка», батько двох дітей, добре обізнаний з потребами дитсадка та школи. Першочерговим завданням вважає облаштування території та утеплення ДНЗ. З метою зменшення фінансування з боку батьків Віталій Іванович планує залучити благодійні кошти спонсорів. Як один із варіантів розглядає участь у Великодній виставці-ярмарку, що відбудеться найближчим часом у приміщенні Арт-галереї універмагу «Луцьк». Долучитися до проведення виставки ініціативну батьківську громаду шести дитсадків запросила заступник голови правління фонду «Тільки разом» Ірина Констанкевич.

Керівники фондів розвитку шкіл та куратор програми «Волинь спортивна» фонду «Тільки разом» Олексій Сорокун досягли домовленості про проведення серед школярів міста турніру «Шкіряний м’яч». Таким чином, ініціатива голови правління фонду ЗОШ №16 Наталі Ковальчук щодо проведення такого турніру в одній школі не лише знайшла підтримку серед колег, але й поширилася на всі школи міста.

Особливе захоплення у членів «Клубу найкращих батьків» викликав презентований на засіданні конкурс «Молодий управлінець». Адже старшокласники чотирьох луцьких шкіл зможуть взяти участь у грантовому проекті ЄС та виграти поїздку до Страсбурга. Для цього школярі будуть самостійно будувати модель представницького органу місцевого самоврядування (обласної ради), затверджувати Програми розвитку регіону, розробляти проекти та ухвалювати рішення на «сесії обласної ради». А також силами учнів-журналістів забезпечать інформаційний супровід діяльності такої «обласної ради». Результатом роботи молодих «управлінців» стане короткометражний фільм, який і буде представлено на конкурс.

Зі створенням кожного нового фонду розвитку навчального закладу, що покликаний розвивати школу чи дитячий садок, крок за кроком народжується новий підхід до освіти та участі в ній батьків школярів чи вихованців, які всупереч державним гарантіям безплатної освіти змушені фінансувати навчання з власного гаманця.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі