Лише 2% учасників АТО отримали в Луцьку землю для будівництва

  1. Новина відноситься до:

Учасники антитерористичної операції на Сході України вимагають від органів влади провести повну інвентаризацію земель та прийняти загальнодержавну цільову програму для надання військовим земель.

Відповідні вимоги до Президента України, Голови Верховної Ради України, Голови Волинської обласної ради озвучили учасники АТО у зверненні 14 серпня.

У документі йдеться, що до органів місцевого самоврядування надійшло 4627 заяв від учасників АТО на отримання земельних ділянок. Втім надали лише 2374 дозволів на розроблення проектів землеустрою. 1521 заявнику відмовили, а ще 732 заяви перебуває на опрацюванні.

«Найбільш гострою ця проблема стоїть у Луцьку. Луцької міською радою було надано  15 дозволів на розроблення проектів землеустрою для сімей загиблих військовослужбовців. Решті, більше як 700 заявникам, було відмовлено у зв’язку із відсутністю землі», – йдеться у зверненні.

У документі зазначається: ті, хто повторно зверталися із заявами до наближених до міста сільських рад Луцького та Ківерцівського районів, отримали «листи щастя та владного популізму», тобто відмову.

Протягом 2014-2015 лише двом сім’ям загиблих та двом сім’ям інвалідів війни закупили житло за рахунок державних коштів.

Тому учасники АТО пропонують прийняти загальнодержавну цільову програму забезпечення у першочерговому порядку учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них земельними ділянками для індивідуального будівництва. За пропозицією депутата Святослава Кравчука цей пункт стосуватиметься не лише забезпеченню земельними ділянками, а й житлом.  

Окрім цього пропонується створити єдиний реєстр учасників бойових дій, інвалідів війни, членів сімей загиблих, які виявили бажання отримати землю.

На думку авторів звернення необхідно провести повну інвентаризацію земель державної та комунальної власності, а результати її роботи пропонують зробити публічною.

Надання земельних ділянок для цивільного населення за винятком тих осіб, які виконують або виконали завдання АТО на Сході України, пропонують тимчасово припинити та затвердити новий порядок та механізми виділення земельних ділянок учасникам АТО, який би не дозволяв органам місцевого самоврядування відмовляти в наданні землі у зв’язку із тим, що заявники не є жителями цих населених пунктів.

Окрім цього на думку авторів необхідно внести зміни до законодавства. Зокрема, у законі «про землеустрій» необхідно передбачити, що вартість робіт із землеустрою для учасників АТО, не повинне перевищувати 5 неоподаткованих мінімумів. А 1,5% бюджету регіонального розвитку необхідно передбачати на закупівлю житла для родин загиблих. Окрім цього під час проведення земельних аукціонів для будівництва багатоповерхівок, переможець повинен бути зобов’язаний виділяти 1,5% площі для родин загиблих військовослужбовців. 

За підтримку відповідного звернення проголосували 59 депутатів, двоє – не голосували.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ГРІШИНА

Коментарі