Новини минулого: 7 квітня

  1. Новина відноситься до:

Нагадаємо, на «Хроніках Любарта» – нова рубрика. Тут публікуватимемо новини із волинської преси минулого. Про те, що відбулося сьогодні багато років тому, чим жили волиняни, що їх цікавило, як працювали журналісти для читачів. Будемо цитувати волинську пресу ХХ століття.

Сьогодні цитуємо україномовний тижневик міжвоєнного Луцька «Наш голос» 16 (3) квітня 1922. Зверніть увагу, що це цитати, в яких дотримана первинна орфографія та пунктуація.

***

Життя Волині

Українська гімназія в Володимирі. Довгі старання володимирчан про відкриття в Володимирі приватної української гімназії, нарешті дають бажані наслідки. З приїздом нового Воєводи п. Міцкевича, який охоче піддержав цю справу і дякуючи прихильному відношенню до цеї справи п. Шкільного Куратора – гімназія незабаром має бути відкритою. Директором нової гімназії буде п. Е. Богуславський, відомий педагог і громадський діяч з Поділля.

Даремний переляк. Все ширш і ширш росходяться по селах Волині чутки про якусь там небезпеку нової війни на весні, Люде хвилюються, журяться, а чого?! Досі немає жадної підстави до такого страху, бо війна все таки не легке діло і хоч большовики призвичаїлися до неї добре, але тепер то вже й їм не легко так роспочати. Знову й Польща має певну силу до самооборони. Тепер большовикам не до війни. На всі боки вони крутяться і тільки-но думають про те, як-би то щось виторгувати для себе, бо, як-то кажуть «заміцно нужда приліпла до карку». Тимчасом війни ще нема – дасть Бог, може й не буде і тільки по селах хоч язиками до-волі навоють. На тому мабудь і закінчиться.

Польська газета. 2 квітня ц. р. вийшов перший нумер польської щоденної газети «Dziennik Wołyński». Видається вона на кошти «Волинської Видавничої Спілкі (Wołyńska Spółdzielnia Wydawnicza). Головне керовництво редакцією обняв відомий польський дневникир, щира людина п. Урсин-Замарвєв, що служить запорукою, що згадана газета стоятиме на грунті цілком здоровому, бо за підвалини своєї праці прийняла «Конституцію 17 березня». В тому остається лише побажати новій газеті повного успіху і додати наше українське: – «Щасти, Боже!» А сумно, єднак, що українське громадянство й досі не спроможеться мати щось подібне своє.

Ріжні новини

«В перед» не виходить. Львівська укр. газета «Вперед» не виходить. Поліція закрила її за напрямок протидержавного характеру.

Паровози. В силу риського мирного договору большовики передали Польщі 61 паровоза.

Рівноуправленнчя жінок. Анґлійський Парламент ухвалив допустити жінок до публічного урядування на рівні з мужчинами.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі