У МОН розповіли, чи скасують виплату стипендій

Джерело: Освіта.ua
  1. Новина відноситься до:

Міністерство освіти і науки України не ухвалювало рішень щодо скасування виплат стипендій у 2016 році та офіційно повідомляє, що інформація щодо «скасування виплат стипендій студентам у 2016 році» є недостовірною. Про це йдеться у заяві освітнього відомства.

У міністерстві повідомляють, що відомством розроблено нову концепцію фінансування вищої освіти та проект закону щодо економічних відносин у сфері вищої освіти. Зазначеним законопроектом передбачається зміна моделі фінансування вищої освіти шляхом зміни традиційної системи розподілу державного замовлення на систему фінансування вищих навчальних закладів, яка базується на основі показників успішності їх діяльності.

У Міносвіти підкреслили, що законопроект ще перебуває на стадії доопрацювання в міністерстві, після чого буде наданий для погодження з іншими центральними органами виконавчої влади.

«Однією з важливих змін запропонованої моделі фінансування є виокремлення з видатків на вищу освіту окремого соціального фонду, який акумулюватиме в собі всі видатки на академічні, соціальні стипендії, соціальне забезпечення, а також витрати на утримання гуртожитків», - йдеться у заяві МОН.

У відомстві повідомляють, що переймаючи досвід провідних країн світу, Міносвіти планує чіткіше розмежувати поняття академічних та соціальних стипендій.

«Водночас, у законопроекті зберігаються гарантії щодо частки студентів, які можуть претендувати на стипендії. Звертаємо особливу увагу на те, що будь-які зміни щодо принципів нарахування стипендій - у разі їх прийняття - не будуть стосуватись студентів, котрі вже навчаються, а лише тих, хто буде вступати до вищих навчальних закладів», - наголошують у Міносвіти.

Також у Міністерство освіти і науки звернулись до зацікавлених осіб з проханням надавати свої зауваження та пропозиції до тексту проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування вищої освіти (щодо економічних відносин у сфері вищої освіти)
 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі