Новини минулого: 6 квітня

  1. Новина відноситься до:

На «Хроніках Любарта» – нова рубрика. Тут публікуватимемо новини із волинської преси минулого. Про те, що відбулося сьогодні багато років тому, чим жили волиняни, що їх цікавило, як працювали журналісти для читачів. Будемо цитувати волинську пресу ХХ століття.

Перший запис у рубриці – з луцького тижневика Ziemia Wołyńska (Волинська земля) за початок квітня 1929 року. Газета видавалася з 1919 по 1939 роки.

***

Трагічна смерть нижчого клерка. На залізничній станції Луцьк 2 дня біжучого місяця в ранніх годинах кинулася під рухомий потяг 21-річна службовець Скарбового відділу Лідія Черняківна. Колеса локомотиву відтяли їй праву ногу, а ліву покалічили. Привезена до шпиталю Черняківна померла в ніч на 3 квітня. Причиною трагічного кроку померлої був злий стан її матеріального становища, погіршений міністерським заходом зі скорочення сезонних службовців, куди потрапила Черняківна. Трагічна смерть викликала великий резонанс.

Повінь на Волині. Останніми днями дещо покращився стан, який загрожував повінню у великій кількості місць воєводства. На річках рівень води впав на величину від 20 до 40 сантиметрів – за винятком річок Стир та Буг, де рівень піднявся на 4 метри 30 сантиметрів.

Агітаційна зустріч P.W.K.  в Луцьку. З нагоди проведення Загальної крайової виставки у Познані у Луцьку 5 квітня відбулася агітаційна зустріч, організована Воєводським комітетом P.W.K. Зустріч відкрив воєвода Ґінтовт-Дзєвальтовський, який підкреслив у своєму виступі значення P.W.K. для держави, особливо для Волині. У зустрічі взяли участь 16 делегатів з різних інституцій. У програмі також ішлося про цілі і завдання P.W.K., а також організація волинської частини виставки.

(Powszechna Wystawa Krajowa – загальнодержавна виставка, яка відбулася у Познані в вересні 1929 року, з нагоди 10-річчя незалежності Польщі і з метою показу досягнень за цей час. Виставка була корисною перш за все для дрібних та середніх промисловців, які зав'язали бізнесові контакти, що позитивно вплинуло на розвиток підприємництва на Волині і не тільки в наступні роки).

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі