Коли на Волині припиняться бурштинові війни

  1. Новина відноситься до:

Днями в Луцьку обговорили проблему незаконного видобутку бурштину. Про це йшлося 11 серпня під час візиту заступника Міністра екології та природних ресурсів Світлани Коломієць.

Заступник міністра розповіла, що під час поїздки побачила вперше, як нелегально та легально видобувають бурштин. 

«Є величезна проблема видобутку бурштину у трьох областях України (Волинській, Рівненській, Житомирській). Люди, які тут проживають, навіть не до кінця усвідомлюють, на якій багатій землі живуть. Тут не лише велика кількість покладів корисних копалин, але й бурштину», – наголосила Світлана Коломієць. 

Відомо, що Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроект щодо врегулювання видобутку бурштину. Посадовець зазначила, що закон не є досконалим і потребує багато змін. За словами Коломієць, вже у вересні законопроект може бути прийнятим у другому читанні. Тому закликала громадськість до спільного напрацювання змін до законодавства.

«Це перший важливий та потрібний крок для процесу видобутку бурштину у правове поле. Законопроект покликаний припинити незаконний видобуток бурштину в Україні та забезпечити охорону навколишнього середовища», – зазначила заступник міністра.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик переконаний, що розв’язати проблему видобутку бурштину можна буде лише шляхом заборони.

«Бурштин потрібно добувати цивілізовано, держава має виконувати роль розпорядника ресурсу. Поки не буде ухвалено всі законодавчі акти, то ця проблема не буде розв’язана. Якщо узаконити видобуток бурштину, то можна створити величезний ресурс для наповнення місцевого бюджету», – зауважив Гунчик.

Керівник волинської міліції Петро Шпига розповів, що правоохоронцям боротися із незаконним видобутком бурштину дуже складно.

«У міліції є лише автомобілі ВАЗ, які не можуть доїхати до місця видобутку. Копачі їздять на квадроциклах та ставлять пастки для правоохоронців. Вважаю, що треба внести доповнення в Кримінальний кодекс України та зробити видобуток бурштину тяжким злочином. Зараз ми не можемо задіяти усі оперативно-розшукові заходи, аби розкрити усю схему видобутку від замовника до виконавця», – сказав головний міліціонер області.

Він також додав, що деякі особи отримують мільйони від видобутку та продажу каменю за кордоном. За словами Шпиги, проблеми виникають ще й тому, що максимальний штраф за нелегальний видобуток складає усього дев’ять тисяч гривень, а доходи від цієї справи перевищують цей штраф у десятки, а то й більше разів.

Професор геології та експерт у бурштиновій галузі Олександр Бобров наголосив, що перш за все треба спростити процес видачі дозволів на розробку надр.

«Цей процес займає від півтора до трьох років, а варто скоротити до п’яти місяців. Закон щодо врегулювання видобутку бурштину враховуватиме інтереси місцевого населення. Воно зможе легально на цьому заробляти. Однак при підготовці законопроекту до другого читання потрібно врахувати ще багато зауважень, аби добре налагодити цей процес», – наголосив Бобров.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Лілія БОНДАР

Коментарі