У Луцьку пам’ятник Бандері не переноситимуть

Джерело: Волинські новини

Депутати не підтримали проект рішення про перенесення пам’ятника Степану Бандері. А ініціаторам цього проекту рішення дісталися прокльони, та звинувачення у «антиукраїнській провокації».

Нагадаємо, більше 300 лучан підписалися під петицією про перенесення місця розташування пам’ятника Степану Бандері . Сьогодні, 30 березня, під час 5 сесії міської ради, депутати розглянули відповідний проект рішення, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Автором проекту рішення був депутат Павло Данильчук. Мотивацію проекту рішення він пояснив тим, що проект пам’ятника, на його думку, «відповідає совковому стилю і подібний до тих пам’ятників, які встановлювалися комуністичним вождям».

«Коли не було пам’ятника, хіба молодь не вишколювалася? Варто його здешевити, це дасть можливість знайти кошти, якщо його запроектувати в більш скромній конфігурації. Бо сам Степан Бандера навряд чи погодився б, щоб йому ставили 12-метрові пам’ятники, як комуністичним ідолам», - зазначив він.

До слова, проектом рішення пропонувалося перенести пам’ятник на місце пам’ятника Степанові Бойку, якого мають демонтувати. Але напередодні депутати погодили відбудувати на тому місці капличку.

Депутат Костянтин Петрочук був проти перенесення пам’ятника, мовляв, прихильники Степана Бандери ходять до постаменту як на святе місце і там же капсула для нащадків.

Павло Данильчук запропонував ще 2 альтернативних місця встановлення: сквер біля ГУ Нацполіції, або ж сквер навпроти прокуратури.

Депутат Ігор Поліщук зауважив: варто оголосити збір коштів серед містян і водночас опитати думку людей, про те, яким має бути пам’ятник, де і за скільки.

«Нам треба припинити встановлення пам’ятників за бюджетні кошти. Перед тим як приймати рішення про встановлення пам’ятників, я вважаю, треба проконсультуватися з громадою. Найкращим виявом думки громади міг би стати публічний збір коштів. За зібраною сумою і кількістю людей побачимо скільки людей хочуть спорудження пам’ятника», - зазначиві депутат.

Крім того, він додав: у 2012 році кошторисна вартість пам’ятника була 1,5 мільйона гривень. Зараз він вартує ще більше. Витрачати кошти з бюджету на ці потреби – недоцільно.

Депутат Микола Федік переконував: сьогодні ніхто не говорить про розшук коштів. Натомість пам’ятник Степану Бандері несе ідеологічне навантаження: «Коли як не тепер говорити про це? За Радянського Союзу наліпили ідолів, і дотепер ми не можемо викорінити їх. А це - спальний район, де немає ідеологічних моментів, які б схиляли до патріотизму».

До слова запросили і автора петиції про перенесення – мешканця цього ж мікрорайону Михайла Шелепа. Він обурився, що мешканців мікрорайону ніхто непитав, хочуть вони пам’ятник саме біля РАЦСу, чи ні.

«Петицію підписало 300 живих людей – не комсомольців і не комуністів. Хто питав мешканців про пам’ятник Бандері? Чому саме там? Ніхто не питався людей. Я хочу щоб люди, які зініціювали встановлення пам’ятника, його побачили. Аа те, що пропонується призведе до того, що пам’ятника не буде ще 20 років . Я за те, щоб він був, щоб люди мали змогу покласти квіти і вшанувати Степана Бандеру. Ймовірно, в центральній частині міста», - пояснив він і закликав під час прийняття рішення керуватися не емоціями, а міркувати в інтересах всіх містян.

Та присутні члени братства ОУН-УПА назвали Михайла «комсомольцем» і провели з трибуни прокльонами і криками «Ганьба».

А згодом депутат Євгеній Ткачук поцікавися звідки такий висновок, що підписанти не були комсомольцями. Мовляв, більшість лучан свого часу в школі були комсомольцями.

Очільник Волинського братства ОУН-УПА Богдан Вівчарик, просив усе ж пам’ятник не переносити.

«Так склалося, що нерозумні діти роблять нерозумні речі. Якщо хтось не знає, хто такий Степан Бандера, то це третя велика постать в Україні після Богдана Хмельницького та Івана Мазепи. Кому як не молодятам вклонитися Степану Бандері і подякувати, що вони живуть в незалежній Україні. Це місце освячене. Так, я теж проти, щоб витрачалися бюджетні кошти. Ми пропонуємо інший шлях, ми будемо звертатися до меценатів, хай внесуть свою лепту. Пам’ятник дорогий, але ще дорожче невігластво, аморальність і непатріотичність молоді. І саме молодь треба виховувати на прикладі Бандери», - пояснив він.

Урешті проект рішення не набрав достатньої кількості голосів. Отож пам’ятник Степану Бандері має таки бути встановлений на Площі Героїв Майдану, навпроти РАЦСу.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі