У Луцьку вимагали відставки Шокіна

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Відставки Генерального прокурора України Віктора Шокіна вимагали у Луцьку.

Приводом для акції став лист за підписом обласних прокурорів, які просили відправити у відставку заступника Давида Сакварелідзе. 28 березня під стінами обласної прокуратури зібралося близько 15 людей, які домагалися відставки Генерального прокурора України. А ще вони невдоволені позицією прокурора Волині Дмитра Чепіжака, який підписався під листом з проханням звільнити Давида Сакварелідзе, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Так, у той час як в центрі міста лучани прощалися із загиблим захисником України Олегом Горкавчуком, під стінами прокуратури зібрався мітинг. Власне, ця акція проходить одночасно в низці обласних центрів України: Києві, Харкові, Черкасах, Львові, Тернополі та Житомирі. Перенести акцію у зв’язку з прощанням з загиблим військовим, учасники не побажали, посилаючись на скоординованість часу проведення мітингів в усій країні.Близько півтора десятка активістів вимагали відставки Віктора Шокіна та «припинити тиск на його заступника Давида Саквалерідзе».

Нагадаємо, заступника Генерального прокурора України і прокурора Одеської області Давид Сакварелідзе призначили керівником сторони обвинувачення у справі підозрюваних у хабарництві колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця і екс-заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України (ГПУ) Володимира ШапакінаТа заплановане на 7 березня перше судове засідання у справі «діамантових прокурорів» перенесли на 10 березня через неявку представників звинувачення, про що у Давида Саквалерідзе вимагали пояснень. У своєму листі, направленому суду, обвинувачі пояснили неявку тим, що 7 березня в Україні офіційно оголошено вихідним днем.

Через справу «діамантових прокурорів» виник конфлікт між генпрокурором Віктором Шокіним та його заступником Віталієм Каськом, який закінчився відставкою заступника. А Давид Сакварелідзе повідомив, що один з «діамантових прокурорів», екс-заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць, ймовірно, був водієм глави ГПУ Віктора Шокіна.

До слова, перший заступник Генерального прокурора Юрій Севрук звинуватив Давида Сакварелідзе в приховуванні більше 2 мільйонів доларів, виділених США у рамках реформи прокуратури. А декого з людей з команди Сакварелідзе планують звільнити з лав прокуратури.

Це відверте протистояння між Шокіним та Сакварелідзе переросло в мітинг під стінами ГПУ, в якому взяв участь заступник генпрокурора. Такі дії прокурора ГПУ повважала незаконними. А народні депутати, обрані від Одеської області, та керівники більшості обласних прокуратур України підписали лист до Генпрокуратури, в якому вимагають звільнити Давида Сакварелідзе з посади заступника генпрокурора та очільника прокуратури Одещини.

Серед підписантів згаданого листа є й прокурор Волині Дмитро Чепіжак, якого за ці дії активісти вже охрестили «другом діамантових прокурорів».

Сьогодні, 28 березня, активісти принесли йому звернення, з вимогами: відставка Віктора Шокіна, відкликати підпис під листом, припинити тиск на команду Сакварелідзе. Підписали це звернення ГО «Автомайдан україни», Спілка воїнів АТО Волині», ВОГО «Батьківщина молода» та Центр допомоги учасникам АТО у Волинській області.

Під час зустрічі, Дмитро Чепіжак пояснив, чому підписав згаданого листа. З його слів, таким чином він висловив свою думку, що робочі питання прокуратури не повинні вирішуватися шляхом мітингів та протестів.

«В ГПУ заплановане скорочення відповідних відділів, які підпорядковуються Сакварелідзе. Не погоджуючись з цим заступник прокурора організував мітинг з залученням громадськості, що вони не згодні зі скороченням. Я виступаю за те, щоб такі питання вирішувалися в законний спосіб. Я підписав цього листа тільки з тих мотивів, що питання службові, які виникають у органах прокуратури між керівниками та підлеглими не можуть вирішуватися у спосіб страйків, мітингів. Інакше у нас буде хаос. Я вважаю неприпустимим спілкування такого роду керівника і підлеглого. За таким сценарієм я мав би зібрати 137 прокурорів, яких скоротили, і повезти їх в Київ на пікет», - пояснив прокурор.

З його слів, після протесту під ГПУ за участю Сакварелідзе, обласні прокурори порадились в телефонному режимі, і один з них підготував це звернення. Щоправда, хто саме написав текст листа Дмитро Чепіжак не сказав. Лист прийшов електронним зв’язком на офіційну пошту прокуратури Волині. «Я його підписав і тим же електронним зв’язком відправив ініціатору», - повідомив він.

З чиєї пошти був надісланий текст листа для підпису, в прокуратурі Волині пообіцяли оприлюднити згодом на сайті.

Під час зустрічі прокурору області навіть висловили вимогу про відставку. Щоправда, ця заява виявилася неочікуваною для частини учасників зустрічі.

«Наша вимога складається з того, щоб ви або відкликали свій підпис, або ви звільнили посаду обласного прокурора», - вигукнув активіст ГО «Автомайдан України» Геннадій Хомутинкін.

Такі вимоги одного з представників сторін-підписантів не отримала однозначної підтримки. Очевидно, такий поворот зустрічі був незапланованим, бо в тексті документу, який подали Дмитру Чепіжаку, про відставку прокурора Волині не було ані слова. Тож цю радикальну вимогу згодом «заговорили».

«Завтра Масалов купить підтримку ста студентів і поновиться на посаді, Завтра Гіля повернемо?», - обурювалася частина присутніх.

Фактично, лист про вимогу відставки Давида Сакварелідзе активісти розцінюють як політичне замовлення та тиск на слідчих, які займаються справою «діамантових прокурорів». Натомість Дмитро Чепіжак ці дві події не пов’язує і каже, що лист підписав через порушення заступником Генпрокурора професійної етики.

До слова, згаданий вище скандальний лист має посилання на закон «Про державну службу», який вступить у силу лише з 1 травня цього року. Та крамоли в цьому прокурор Волині не вбачає.

Урешті, Дмитро Чепіжак повідомив, що відповідь на звернення активісти отримають в законний термін, та більшість з вимог не є в компетенції обласної прокуратури. А підпис під листом він не відкликатиме.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі