Майже 50 населених пунктів Волині - під впливом російської телепропаганди

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Територія Волині на 35% не покрита вітчизняним та регіональним теле- та радіомовленням. Як наслідок, жителі північних прикордонних районів краю замість українських ЗМІ черпають інформацію та формують свій світогляд, споживаючи білоруський та російський інформпродук. Волиняни пропонують вихід із ситуації.

Із приводу цієї конфліктної ситуації 23-го березня відбулася конференція в облдержадміністрації за участю керівників районів, волинських медійників та громадських діячів, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини. 

Учасники зустрічі зауважили, що мережа аналогового телевізійного мовлення на 35% не покрита вітчизняним та регіональним теле- та радіомовленням, як наслідок, близько 50 населених пунктів Ратнівського, Камінь-Каширського, Шацького і Любешівського районів потрапляють під вплив пропаганди російського телебачення. Це стало можливим через близькість з Республікою Білорусь, яка і розповсюджує на територію Волині іноземне мовлення.

Як пояснили під час конференції, що через прикордонне розташування області, є проблеми міжнародної координації при територіально-частотному плануванні мереж.

Останніми роками в Україні покладали великі сподівання на впровадження цифрового телерадіомовлення, мовляв, воно буде якіснішим, ніж аналогове, й доступним для всіх. Втім, у 2011 році у Волинській області провайдер програмної послуги ТОВ «Зеонбуд» встановив телевізійні станції лише на 6 об’єктах державного оператора, що забезпечило покриття цифровим телебаченням лише 60 – 65% території Волині.

Розглянувши усю складність ситуації та можливі шляхи вирішення, за підсумками роботи конференції, учасники прийняли Резолюцію з наступними пропозиціями щодо вирішення проблеми:

  • ініціювати перед керівництвом держави впровадження на території Волинської області пілотного проекту зі 100% забезпечення населення краю цифровим мовленням з подальшою розбудовою мережі цифрового телебачення;
  • першочергово здійснити розрахунок і міжнародну координацію частот для Волинської області;
  • звернутись до Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері зв’язку та телебачення щодо першочергово розроблення висновків про можливість та умови користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення для населених пунктів Кортеліси, Камінь-Каширський, Любомль, Цумань;
  • ініціювати визначення загальнонаціональних, соціально значимих телевізійних програм для формування контенту в мультиплексі, врахувавши при цьому потреби регіону та місцевої телекомпанії;
  • вимкнення аналогового телемовлення здійснювати до 31.12.2017 року по мірі готовності територій до прийому цифрового сигналу, досягненню 95% покриття території сигналом DVB-T/T2. забезпечення населення приймальними пристроями;
  • протоколом засідання Міжвідомчої координаційної групи з упровадження в Україні цифрового телерадіомовлення від 09.02.2016 року підтримана необхідність створення національного оператора програмної послуги. В інтересах національної інформаційної безпеки доручити створеному оператору першочергово забезпечити розбудову мережі цифрового ТБ у Волинській області та інших областях, де вимкнення аналогового телебачення відбуватиметься на першому етапі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі