У Луцьку демонтують стелу Героїв Радянського Союзу

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Зі стели Героїв Радянського Союзу в обласному центрі Волині зняли таблички з іменами військових, щоб перенести їх в музей. Саму ж залізобетонну конструкцію повністю демонтують.

23-го березня працівники ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» зняли всі іменні таблички з пам’ятної стели, яка розташована на розі вулиць Шопена та Огієнка, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини. 

Робітники із «Луцькспецкомунтранс» розповіли у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини, що до роботи ставляться бережно, тому зняли таблички без пошкоджень, хоча, зауважили, що одна вже була побита вандалами. Щодо самої конструкції, на якій були таблички, то її мають повністю знести.

Переносити стелу будуть у регіональний музей українського війська та військової техніки. Для нової пам’ятки історії вже виділили місце, розповідає директор Ігор Пасюк, втім якою вона постане заново – не знають.

«Відповідно до рішення сесії Луцької міської ради, депутати прийняли рішення перенести стелу Героїв Радянського Союзу. Втім, обранці не ухвалили перенести пам’ятку на територію Меморіалу Вічної Слави. Хоча, як на мене, це було б доцільно.

Зваживши на ситуацію, я провів консультацію з керівництвом Національного військово-історичного музею України. Як наслідок, завдяки рішенню департаменту соцполітики Міністерства оборони України, музейники вирішили забрати стелу до нас», - пояснює Пасюк.

Із його слів, стелу встановлять поблизу танка Т-34, який був у боях під час другої світової війни. Вона стоятиме вздовж паркану біля вулиці Шопена та займатиме площу приблизно 6 метрів на 2 метри.

Втім, додає директор музею, що плану-креслення для встановлення нової експозиції немає.

«Стела буде дещо іншого варіанту, адже приберуться «георгіївські» стрічки й центральна табличка, бо їх розбили вандали. Втім, я вважаю, що такі дії аморальні. Ми веж подібне колись переживали, коли скидали пам’ятники царів, полководців, історичних діячів. А ця стела увіковічнює пам’ять людей, які справді боронили нашу землю»,- наголошує краєзнавець.

Зауважимо, як додав директор музею Ігор Пасюк, що всі роботи з демонтажу, перевезення та встановлення ведуться за кошти забудовника.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі