Волиньрада вимагає дієвої реформи децентралізації влади

Джерело: Волинські новини

Провести реальну реформу з децентралізації влади і припинити запланований експеримент над органами місцевого самоврядування просять Президента у своєму зверненні депутати Волинської облради.

Про це йшлося під час позачергової третьої сесії Волинської обласної ради, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини. 

Депутати розглянули проект звернення до Президента України та до Верховної Ради України щодо проведення конституційної реформи з децентралізації влади.

Метою прийняття рішення, на думку авторів, є припинення запланованого експерименту над органами місцевого самоврядування України та відкликання змін до Конституції України, що прийняті у першому читанні. Автори документа просять провести реальну конституційну реформу з децентралізації влади, якою, по-перше, необхідно зберегти конституційну цілісність та унітарність Української держави, а по-друге, створити реальні можливості для спроможного місцевого самоврядування і усунути ризики зловживання контролем за місцевою владою.

«Після революції Гідності в Україні було проведено бюджетну децентралізацію, що дозволило суттєво збільшити доходи місцевих бюджетів; поступово відновлюються та розширюються права місцевого самоврядування; проводиться політика на укрупнення та формування спроможних громад.

Разом з тим відверте занепокоєння викликають механізми, закладені у проекті змін до Конституції (прийняті у першому читанні), які спотворюють ідею децентралізації і розпочинають зворотний відлік всім позитивним процесам, які здійснювались за останній час.

Зокрема, повноваження префекта зупиняти дію актів органів місцевого самоврядування створюють, по-перше, суттєві корупційні ризики, по-друге, роблять органи місцевого самоврядування повністю підконтрольними префектам. Адже запропонований механізм зупинки актів призведе до того, що органи місцевого самоврядування будуть змушені де-факто погоджувати всі свої акти з префектами.

Ще більше застережень викликає право президента зупиняти «повноваження голови громади, складу ради громади, районної, обласної ради», яке може застосовуватися на невизначений строк і необмежену кількість разів. Якщо таке право потрібне президенту для боротьби із сепаратизмом, то навіщо тоді уся правоохоронна система? По факту ж ця норма призведе до прямої залежності органів місцевого самоврядування від президентської вертикалі. Також її можна розцінювати як заочне звинувачення органів місцевого самоврядування у сепаратизмі», - йдеться у зверненні.

Депутати підтримали проект рішення.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі