Як зміниться система освіти у Луцьку

Джерело: Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом»
  1. Новина відноситься до:

Зміни у системі освіти міста четвертий рік поспіль впроваджує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» у програмі «Сучасна освіта». Торік започаткували проект, який дістав назву, що відповідає функціональному призначенню, – «Фонд розвитку навчального закладу». Він допомагає батькам залагодити чимало проблемних питань.

Ще у жовтні в загальноосвітніх школах №11 і №16 ініціативні групи батьків створили фонди розвитку навчальних закладів, згодом до них долучився і дитячий садок №3, в якому діє фонд «Зоряний». А нещодавно ще один такий фонд створили в загальноосвітній школі №12. Про це повідомляють у прес-службі Фонду «Тільки разом».

Згідно з Конституцією України, усі ми маємо право на освіту. Зокрема, у 53-й статті йдеться, що держава гарантує доступність і безплатність дошкільної та повної загальної і середньої освіти. Також вказує документ і на розвиток навчального процесу. Але насправді, чи не всім батькам, які мають дошкільнят та учнів, доводиться доплачувати за так зване безплатне навчання.

Це не єдина норма закону в нашій державі, яка практично не виконується. Щороку бюджетне фінансування освіти та науки стає все меншим, а суми, які сплачують батьки, більшими.

Від 20 до 50 гривень щомісяця сплачують батьки в дитсадках та школах. За ці гроші купують вікна, двері, будівельні матеріали, хоча бюджетне фінансування мало би покривати такі господарські витрати. Та бюджетних коштів заледве вистачає на енергоносії й зарплату працівникам шкіл і ДНЗ. Говорити про те, що за ці гроші мали би купувати книги та іграшки, немає сенсу.

Проект «Фонд розвитку навчального закладу»

Якою має бути сучасна освіта? Безплатною, навчально-виховною чи такою, що сприяє всебічному розвитку учня? Кожен із батьків хотів би для своєї дитини найкращого шкільного чи дошкільного закладу, теплого та зручного, захищеного, з дбайливими вихователями та вчителями, оснащеного сучасними технологіями, який іде в ногу з часом. Але відколи Україна здобула незалежність, школи та дитсадки звикли жити за стандартами, в яких розраховувати на державу марно. Відтак усе, що потрібно для навчання, для школи чи дитсадка – від банки фарби до підручника – лягло на плечі батьків.

У кожному класі є фонд, у який надходять гроші від батьків. Таких фондів стільки, скільки класів у школі. З кожного фонду щомісяця кошти в сумі від 600 гривень надходять у так званий фонд школи – піклувальну раду. Саме там вирішують, куди ідуть ваші гроші. Близько 20 мільйонів гривень – такий обіг готівки за рік у навчальних закладах.

Ви досі сплачуєте готівкою з рук у руки? А чи добре знаєте ви, куди й на що йдуть ваші гроші? Адже проблем у навчальних закладах не меншає.

Головних варіантів дофінансування є три – за кошти батьків, кошти приватних підприємців та кошти фондів міжнародної технічної допомоги. Але сподіватися, що підприємець сам прийде у школу і скаже, що хоче її фінансувати, годі. Для цього потрібно, аби діяла неприбуткова організація – наприклад, фонд розвитку навчального закладу.

Зміни у системі освіти міста четвертий рік поспіль впроваджує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» у програмі «Сучасна освіта». Торік започаткували проект, який дістав назву, що відповідає функціональному призначенню, – «Фонд розвитку навчального закладу». Він допомагає батькам залагодити чимало проблемних питань.

Ще у жовтні в загальноосвітніх школах №11 і №16 ініціативні групи батьків створили фонди розвитку навчальних закладів, згодом до них долучився і дитячий садок №3, в якому діє фонд «Зоряний». А нещодавно ще один такий фонд створили в загальноосвітній школі №12.

«Мета цього проекту й кожного фонду, який створюється, – дати батькам інструмент для захисту інтересів дітей чи вихованців садка. На жаль, сьогодні галузь недофінансована, і щорічно ця проблема загострюється. Фінансування харчування перекладається на плечі батьків. Якщо в січні ми ще доплачували за нього, то нині дві треті видатків – на плечах батьків, а з вересня всі 100 відсотків будуть оплачувати батьки», – розповідає виконавчий директор Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Орест Маховський.

Коли провели опитування серед батьків після зборів, то з’ясувалося, що понад 80 відсотків із них зізналися, що відвідування навчального закладу асоціюється в них із грошима. Статистика свідчить: більшість тат і мам не цікавляться, куди витрачають гроші. Є й інша категорія батьків, які хочуть контролювати й бачити обіг коштів. Але така інформація не завжди є доступною. А коли хтось із юридичних осіб захоче надати матеріальну допомогу, ці кошти надійдуть у казначейство, і оперативне використання на благодійні цілі буде ускладненим.

«Нема куди отримати ці кошти, немає рахунка, а це має бути юридична особа. Ми не можемо працювати з підприємствами, бо їм нікуди давати гроші. У кишеню, в руку – як це має відбуватися? А от зусиллями піклувальної ради не вдається залучити такої допомоги», – пояснює Наталія Гунько, керівник першого в Луцьку фонду розвитку «Ерудит», що у ЗОШ №11.

За підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» ініціативним батькам допомогли підготувати усі документи й надати фонду розвитку навчального закладу статус юридичної особи. Нещодавно батьки учнів загальноосвітньої школи №12 теж вирішили створити фонд, який назвали «Лідер».

«Є батьки, які постійно відвідують усі збори, і коли до нас прийшли представники Ігоря Палиці, то відразу знайшлися охочі. Щоб організувати фонд, потрібно лише троє людей, з юридичного боку це все дуже просто. Це юридична особа, тому й процедура створення така ж, як і інших юридичних осіб. У нас в державі зараз це дуже просто. Мінімальний пакет документів. У Луцьку є Центр надання адміністративних послуг, і це роблять дуже швидко. Нашій школі пройти всю процедуру реєстрації допомогли у Фонді Ігоря Палиці: підготували нам усі документи, ми просто приїхали, забрали їх і завезли», – деталізує юридичні нюанси Іванна Мазурок, керівник правління фонду «Лідер» ЗОШ №12.

Після того як створили фонд розвитку, починається просвітницька робота. Його керівники відвідують усі батьківські збори, розповідають про переваги фонду, одна із них полягає у збільшенні можливостей фінансування навчально-виховного процесу.

З рахунком працювати просто: коли його створено, кошти можна переводити у зручний спосіб, розрахуватись у магазині або через термінал, ба навіть переказати через віртуальну платіжну систему.

«Ми роздали батькам реквізити. Хто хоче – може долучатися до підтримки навчального закладу, ми все-таки – фонд розвитку, змусити нікого не можемо, ми зробили крок. Отож, хто хоче брати участь у фонді, пише заяву про вступ, і ці кошти стають як членський внесок», – ділиться деталями роботи керівник фонду розвитку ДНЗ «Зоряний», що у луцькому дитсадку №3, Петро Петрук.

Чи не всі школи міста на офіційному сайті показують звіти про витрати батьківських коштів. У деяких школах щомісяця витрачають понад 40 тисяч гривень. Аналізуючи структуру витрат, на будівельні матеріали, ремонти, вікна та двері, мийні засоби іде 70 відсотків від суми, лише частина – на канцелярію, винагороду для дітей. За ці кошти не купують книг і не організовують екскурсій. Не йдеться й про закупівлю обладнання для профільних кабінетів. Що у цьому напрямку можна вирішити завдяки фонду розвитку?

«Хотілося би з боку держави не тільки фінансування побутових потреб, а й виділення коштів для потреб освітніх, щоб діти мали з чого працювати. Щоб учителька на уроці могла показати досліди, не розказати, а саме показати. У нас в кабінеті хімії практично відсутні і реактиви, і посуд. Усе це дітям розповідають на словах, і так в інших кабінетах», – ділиться наболілим член правління фонду розвитку школи №12 Тетяна Яловеда.

Саме підтримка освітнього процесу – ще одна перевага діяльності фонду розвитку навчального закладу.

«Зараз, звісно, є і такі батьки, які кажуть, мовляв, куди ви ті гроші діваєте, все набагато прозоріше – є рахунок, тому вони не ідуть нікому в руки й ніде «не прилипають», кошти надійшли на рахунок, якщо хтось зловживає, то буде за це відповідати. Адже така безготівкова форма внесків дає чітке розуміння витрат», – розповів про досвід роботи Петро Петрук.

Гроші на рахунку, звітність за кожну копійку, залучення до співпраці підприємців – ці переваги фондів розвитку навчальних закладів спробували, як кажуть, на собі фонди в 11-й та 16-й школах. Тут провели свята, на які запросили ініціативних людей, що зможуть допомогти закладу розвиватися. Відбувся театралізований фестиваль «Маски» в школі №11, свято Букварика – у школі №16, до співпраці долучився і футбольний клуб «Волинь».

Чотири роки тому на території школи №16 за підтримки Фонду Ігоря Палиці відкрили футбольне поле зі штучним покриттям. Відколи в навчальному закладі є фонд розвитку, він співпрацює із футбольним клубом «Волинь», сюди передали п’ять футбольних м’ячів. Хтозна, можливо, на цьому полі гратимуть майбутні зірки футболу.

А коли запрацював фонд розвитку навчального закладу в школі №11, батьки та вчителі теж побачили співпрацю з підприємцями під час фестивалю «Маски».

Частину суми стартового гранту, який отримала школа від Фонду «Тільки разом», витратили на організацію фестивалю «Маски»: купили тканину, виготовили декорації, пошили сценічні костюми.

«Внесок у 25 тисяч гривень діє як револьверний фонд, ми витрачаємо кошти, але намагаємось повернути їх, аби вони були в нас на рахунку», – описує схему руху коштів на рахунку фонду розвитку Наталія Гунько.

Співпраця з благодійниками, меценатами та підприємцями під час заходів у школах вже дала перші результати. Правління фонду розвитку навчального закладу веде інформативну роботу, готується до нових зустрічей, аби про школу та її потреби знали.

Ось у школі №16 невдовзі проведуть звітний концерт. Планують запросити керівників підприємств, які розташовані у тому ж районі, що й навчальний заклад.

Спілкуючись із керівниками правління фонду розвитку навчального закладу дізнаєшся, що усі вони – люди різних професій. Хтось працює на заводі, хтось юристом, лікарем, інші виховують дітей. Аби навчитися керувати фондом розвитку, усі ці люди пройшли навчання на базі Офісів розвитку кварталу, які діють з ініціативи Фонду «Тільки разом».

Чи не у всіх батьків під час спілкування виникають запитання про харчування дітей у школі, залучення додаткових гуртків, співпрацю з лікарем, який міг би моніторити стан здоров’я учнів.

Члени правління фонду розвитку «Лідер», що при ЗОШ №12, мають намір створити при школі комісію з батьків, серед яких будуть лікарі, медсестри, які мають відповідні дозвільні документи. Таким чином, буде змога брати проби на якість харчування у шкільній ідальні, з’ясовувати, чи відповідають продукти, якими годують дітей, заявленим стандартам.

Фонд розвитку навчального закладу як юридична особа працює згідно із законодавством України, може укладати угоди в межах своїх повноважень у різних сферах діяльності. До речі, юридичний супровід і консультування – ще одна перевага, яку отримує фонд розвитку навчального закладу від Фонду «Тільки разом». Відтак фонд може стати ланкою, яка поєднає між собою школу і, наприклад, викладача танців чи малювання, аби залучити його до позашкільної роботи.

Відколи у школах почали діяти фонди розвитку, батьки відчули, що самі можуть вирішувати, як і куди витрачати кошти, але так, щоб це стосувалося учнів, їхнього здоров’я та навчання. У багатьох із них з’явилася впевненість, що гуртом зможуть досягти поставленої мети.

Нині навчальні заклади мають можливість заручитися підтримкою міжнародних організацій. Для цього потрібна ініціатива від громади – батьків, учнів, адміністрації школи.

Віднедавна у Фонді «Тільки разом» розпочав роботу підрозділ із роботи з грантами та проектами. Мета – вийти на європейський рівень і мати змогу створити дітям достойні умови для розвитку.

Але щоби взяти участь у грантовому проекті, має бути співфінансування. Гроші з державного бюджету залучити неможливо, адже їх і так бракує. Фонд «Тільки разом» у рамках програми «Сучасна освіта» виступає гарантом надання частки співфінансування, якщо заявка матиме позитивне рішення.

Кожен із батьків згодом матиме випускника дитсадка й школи. І те, що зараз зможе зробити фонд розвитку навчального закладу, вплине на те, як будуть вчитися майбутні покоління. 25 років минуло відтоді, як школи опинилися сам на сам зі своїми проблемами. Через десять років, якщо не вплинути на ситуацію, ми матимемо залежну від батьківської кишені освіту. Тоді, можливо, й стане доцільно віддавати дітей у приватні школи, які за ті ж гроші гарантуватимуть якість освіти. Щоправда, повністю платної. А допоки такого не сталося, мінімізувати витрати батьків, залучити кошти міжнародної технічної допомоги, підтримати школу і майбутні покоління можемо лише ми з вами. Адже сучасна освіта має бути саме такою – орієнтованою на дітей і їхній розвиток.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі