Створили підприємство, яке контролюватиме видобуток бурштину на Волині

Джерело: Волинські новини

Депутати Волинської облради проголосували за створення комунального підприємства облради «Волиньприродресурс», в компетенції якого буде видача дозволів на видобуток корисних копалин на Волині: щебеню, піску, бурштину тощо.

Про це стало відомо під час засідання позачергової сесії Волинської обласної ради, що стартувала 10 березня, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Як зазначив голова облради Ігор Палиця в регіоні є проблеми з незаконним видобутком не лише бурштину, але й піску та щебеню. Тому є логіка не створювати КП «Бурштин Волині», а натомість організувати комунальне підприємство більш широкого профілю, яке видаватиме дозволи на видобуток корисних копалин, а також контролюватиме видобуток інвесторами.

Голова фракції УКРОП в облраді В’ячеслав Рубльов зазначив, що комісія з цього напрямку розглянула питання створення комунального підприємства і рекомендувала створити КП «Волиньприродресурс», яке буде мати ширшу юрисдикцію, ніж «Бурштин Волині». Статут організації буде розробляти профільна комісія, після чого його буде затверджувати голова облради.

Деуптат Ігор Лех підтримав рішення комісії та рекомендував створити «Волиньприродресурс», який буде займатись всіма напрямами (пісок, щебінь тощо), щоб не було дублюючих функцій у декількох організацій.

Депутат Володимир Бондар висловив думку, що «немає куди поспішати» з прийняттям рішення, у відповідь на що Ігор Палиця зауважив, що дуже скоро розмерзеться ґрунт, і в області знову можуть з’явитись тисячі нелегальних копачів, що створить чергове екологічне лихо. З його слів, пришвидшивши процес створення комунпідприємства, можна врегулювати цю галузь.

Зі слів Ігоря Палиці, якщо область буде мати монополію на видобуток в регіоні, то це дозволить не тільки залучити інвесторів, завдяки можливості надати йому дозвіл, але й контролювати його роботу: те, чи здійснюється рекультивація земель, в яких обсягах здійснюється видобуток тощо.

На думку Ігоря Палиці, комунальне підприємство «Волиньприродресурс» не буде займатись виробничою діяльністю, а буде мати право видачі дозволів на розробку надр і отримання прибутку.

«Це підприємство буде отримували не менше 50% від прибутку. Нам буде легше отримувати дозволи в Києві, керівник підприємства буде проходити всі комісії. Але я знаю одне – коли ми створимо це підприємство, і в Київ від нас приїде звернення про надання йому дозволу, тоді ми зможемо отримати його. Тоді я побачу, хто його не дасть. А коли буде безліч приватних звернень, всі будуть думати «хто за цим стоїть?» і будуть праві в цьому», – пояснює Ігор Палиця та зазначає, що слід відвідати села і пояснити в Маневичах та інших населених пунктах, де видобуваються корисні копалини, що вони отримають від такого рішення.

На думку Ігоря Палиці, 25% прибутку має йти на сільську раду, 25% – в районну, 50% – в обласну. З його слів, це потрібно для того, щоб люди відчували, що в них просто так не забирають корисні копалини.

«100% рентних платежів зараз йде на Київ, люди на місцях цього не бачать (прибутку – авт.) і не відчувають. Треба не просити децентралізацію, а розповідати, як це має бути. Збираєте рентні платежі? Будь ласка – 25, 30 чи 50% дайте в область», – резюмував Ігор Петрович. 

Зрештою, депутати проголосували за створення КП «Волиньприродресурс». Після чого триватиме процес створення його статуту і подальше затвердження. Пізніше оберуть його керівника.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі