На Волині земельні ділянки бійців АТО хочуть віддати під забудову

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

На Волині земельні ділянки хочуть віддати забудовникам, аби ті, своєю чергою, забезпечили квартирами учасників АТО.

Таку пропозицію озвучили під час зустрічі голови обласної ради Ігоря Палиці з воїнами АТО щодо вирішення земельних та житлових питань 2 березня, пише Інформаційне агентство Волинські Новини. 

Так, на переконання голови обласної ради Ігоря Палиці потрібно змінювати підходи до вирішення цього питання, аби вони були результативними, а не популістськими.

«Хлопцям виділяють землю. Ці ділянки можна об'єднати в одну і побудувати на ній багатоквартирний будинок, в якому певну кількість квартир передбачити для воїнів АТО. Ми в обласному бюджеті будемо знаходити кошти на інфраструктуру навколо таких будинків. Підведемо до них комунікації та дороги», - зазначив очільник облради.

Варто зауважити, що, на думку високопосадовця, зважаючи на недосконалість земельного ринку в Україні, бійці навряд чи зможуть за вартісну ціну продати свої наділи.

«Більше того, якщо продати 10 соток, то за ці гроші не купиш квартири», - наголосив голова облради.

Саме тому під час прийому громадян, що відбувся 1 березня, Ігор Палиця запропонував забудовникам знайти площі для відповідних забудов та підготувати макети нових мікрорайонів.

Окрім цього, він зазначив, що й, власне, атовцям не варто чекати виділення клаптика землі, стандартною площею у 10 соток, а потім ще й проводити до наділу комунікації. На думку очільника облради, саме проблеми з підведенням води, газу та електрики до земельних ділянок й стають на заваді будівництва нового житла бійцями, більше того, роблять цю задачу «непідйомною».

«Наші зусилля варто об'єднати. Ми допоможемо вам знайти землю в Луцьку або за межами міста і будівельну організацію, яка зведе житловий будинок, де ви гарантовано отримаєте житло», - звернувся Ігор Палиця до воїнів.

Окрім цього, питання щодо проблеми виділення земельних ділянок воїнам АТО розглядала й постійна комісія обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією та внесла на сесію проект рішення «Про інформацію щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО».

Тож, на думку очільника облради, значно ефективніше вирішити проблему забезпечення житлом учасників АТО, а також родин загиблих бійців, можна буде за рахунок виділення землі забудовникам, які погодяться частину квартир у новобудовах віддати на потреби воїнів АТО. Але для цього бійці повинні відмовитись від обіцяних їм 10 соток землі. Як приклад вирішення проблеми, підписання відповідного меморандуму між Спілкою учасників АТО та органами місцевого самоврядування, в залежності від місцини, у якій вони бажають отримати помешкання.

Натомість, ті атовці, які не бажають відмовлятися від земельних наділів, цілком можуть залишити їх собі, а у майбутньому ще й створити власні аграрні кооперативи.

На це голова наглядової ради ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха відповів, що у межах обласного центру є декілька ділянок загальною площею 3 гектари, забудова яких дозволить виділити учасникам АТО десятки квартир. Зокрема, на думку будівельника, доцільнішим на такій площі є зведення багатоповерхівок, адже це надасть можливість забезпечити житлом більшу кількість учасників АТО.

Так, Ігор Палиця зауважив, що, згідно із попередніми прогнозами, за рік таким чином можна освоїти близько 5 гектарів землі і виділити на них до 200 квартир військовим.

Зі слів представника обласної Спілки учасників АТО Ярослава Мудрика, першочергово було б доцільним забезпечити житлом сім’ї загиблих учасників АТО, тих, хто отримав інвалідність, виконуючи завдання у зоні бойових дій.

«Загалом, я переконаний, що військові погодяться на такі умови. Тим більше тільки в обласному центрі є понад 700 заяв на отримання земельних ділянок», - зауважив він.

Тож, учасники засідання зійшлися на тому, що питання освоєння земельних ділянок під забудову незабаром обговорять в Луцькій міській раді, а 3 березня відбудеться зустріч з представниками Головного управління Держгеокадастру у Волинській області з приводу виділення сільськогосподарських земель воїнам АТО.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі