Уряд заборонив держслужбовцям критикувати владу

Джерело: Українська правда

Кабінет Міністрів вимагає від державних службовців утримуватися від публічної критики органів державної влади й їхніх посадових осіб.

Такий пункт прописано у постанові уряду «Про затвердження Правил етичної поведінки державних службовців» від 11 лютого (№65), оприлюдненій на урядовому порталі 1 березня, пише Українська правда. 

Відповідно до них, держслужбовці мають дотримуватися таких принципів: служіння державі і суспільству; гідна поведінка; доброчесність; лояльність; політична нейтральність; прозорість і підзвітність; сумлінність.

Служіння державі, серед іншого, передбачає «формування позитивного іміджу держави», а гідна поведінка – недопущення навіть поза держслужбою «вчинків, які можуть зашкодити інтересам державної служби чи негативно вплинути на репутацію державного службовця».

«Лояльність» же, на думку урядовців, передбачає:

1) добросовісність щодо виконання рішень Верховної Ради, президента, Кабінету міністрів та державного органу, в якому працює держслужбовець, «незалежно від своїх власних переконань і політичних поглядів»;

2) утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності державних органів, їхніх посадових осіб;

3) коректне ставлення до керівників і співробітників держоргану під час виконання обов’язків.

Крім того, від держслужбовців вимагають: недопущення впливу політичних інтересів на їхні дії та рішення, відмову від публічної демонстрації політичних поглядів і симпатій, уникнення використання символіки політичних партій тощо.

Етична поведінка також передбачає пріоритет загального блага громадян над особистими чи корпоративними інтересами, неприпустимість використання держмайна в особистих цілях; недопущення конфлікту інтересів, ненадання комусь переваг.

Також до доброчесності віднесено "нерозголошення та невикористання інформації, що стала відома у зв’язку з виконанням державним службовцем своїх обов’язків, у тому числі після припинення державної служби, крім випадків, установлених законом".

Згідно з правилами, інформація про діяльність держслужбовця має бути відкритою та доступною, крім випадків, визначених Конституцією та законами.

Для держслужбовців I та II категорії передбачається облік телефонних розмов та особистих зустрічей із представниками політичних партій, нардепами, суб’єктами господарювання або їх уповноваженими особами, а також надання інформації про такі розмови та зустрічі.

За порушення цих правил держслужбовці несуть «дисциплінарну відповідальність відповідно до закону», але в постанові не уточнено, яку.

У передмові до документу сказано, що за основу акта взято запроваджену в Польщі «модель гарантування максимальної прозорості діяльності державних органів».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі