На честь 27 лучан, полеглих на сході, назвуть вулиці

Пропозиції щодо перейменування низки вулиць міста на честь загиблих на сході бійців–лучан розглядатимуть під час найближчої сесії міськради. До початку засідання питання планують узгодити з родичами Героїв.

Про це йшлося під час засідання комісії міської ради з питань впорядкування назв вулиць міста Луцька 26 лютого, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини. 

Члени комісії розглядали пропозиції щодо перейменування вулиць міста. Частину з них пропонують назвати на честь загиблих у зоні проведення АТО лучан. Так, підтримали пропозицію перейменування вулиці Бойка на честь Андрія «Хоми» Снітка. Депутат міськради Віктор Ящук пропонував перейменувати на честь Героя вулицю Потапова, що пролягає поряд. Втім, член комісії Петро Троневич заперечив, зазначивши, що така ініціатива викличе чимало протестів, адже вулиця названа на честь бойового генерала, якому присвячена одна з меморіальних дощок у Луцьку.

Окрім цього, під час засідання члени комісії дійшли згоди про те, що вулицю Воровського перейменують на честь Олександра Войчука, вулицю Ванди Василевської – на Володимира Прокопчука, Макаревича – на Дмитра Йовзика, Вересневу – на Віталія Махновця.

Водночас, член комісії Леся Бондарук зауважила, що низка пропонованих вулиць підлягає під закон щодо декомунізації, а Луцьк фактично стає останнім містом в Україні, де займаються декомунізацією. Вона пропонувала вирішити питання перейменування якомога швидше, не чекаючи сесії міської ради.

Голова комісії Юлія Вусенко зазначила, що, відповідно до закону «Про місцеве самоврядування», вулиці перейменовують рішенням міськради, а відповідно до закону про декомунізацію, для перейменування вулиць достатньо розпорядження міського голови. Якщо ж Микола Романюк не видасть розпорядження, це повинен зробити голова облдержадміністрації.

Таким чином, вулиці, які розглядали під час засідання, підпадають під декомунізацію та можуть бути перейменовані розпорядженням міського голови. Так, з її слів, вчинили у більшості міст – не чекаючи сесій міськрад, депутатська комісія обговорювала пропозиції щодо перейменування, а міський голова видавав розпорядження про перейменування вулиць (у Херсоні одним розпорядженням змінили назви для 79 вулиць).

Леся Бондарук пропонувала просити міського голову своїм розпорядженням затвердити пропонований перелік і поставити до відома голову ОДА.

Оскільки налічується 27 загиблих в АТО лучан, над пропозиціями щодо перейменування вулиць на їхню честь працюватимуть члени комісії під час наступних засідань. Батьків Героїв повідомлять про пропозиції через мобілізаційний відділ міськради. Якщо вони будуть проти, їхню думку врахують до наступної сесії міськради, що відбудеться 30 березня.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі