Керівників луцьких шкіл та дитсадків погоджуватимуть на сесіях

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Контракти з директорами шкіл та завідувачами дитсадків потрібно підписувати за погодженням органу місцевого самоврядування. Саме так вимагає Закон України «Про освіту». Натомість в місті очільників комунальних навчальних закладів міста призначають лише рішенням управління освіти, без погодження депутатів.

Про це стало відомо під час першого пленарного засідання 4 сесії Луцької міської ради 24 лютого, пише Інформаційне агентство Волинські Новини. 

Так, депутат міськради, член фракції «УКРОП» Тетяна Янчук у своєму депутатському запиті звернула увагу на те, що в Луцьку вже багато років відпрацьована «вертикальна» схема призначення керівників: Луцький міський голова призначає начальника управління освіти, начальник управління освіти призначає директорів шкіл та завідувачів дитсадків, а ті, своєю чергою, призначають собі заступників і набирають вихователів та педагогів за погодження управління освіти.

Натомість в Законі України «Про освіту» вказаний інший порядок призначення. Зокрема, у п. 4 ст. 20 Закону йдеться про те, що керівники комунальних навчальних закладів «що є комунальною власністю, призначаються органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері освіти,відповідними обласними, міськими, районними органами управління освітою за попереднім погодженням з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування».

Тобто, кандидатури керівників навчальних закладів, які є комунальною власністю (школи і садочки) мають бути погоджені на сесії Луцької міської ради. Однак, це в Луцьку не відбувається. Тетяна Янчук зазначила: така система створює передумови для здійснення адміністративного тиску на керівників закладів та творчого пошуку педагогів, вираження їх громадянської позиції.

Відтак, депутат попросила очільника міського управління освіти Олега Гребенюка пояснити, чому діючі керівники шкіл та садочків не проходили процедури затвердження на сесії. А також вона просить усі наступні кадрові зміни та продовження договорів і контактів виносити на розгляд сесії.

Депутати підтримали запит колеги.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі