Виші боротимуться за держзамовлення, - МОН

Джерело: Укрінформ
  1. Новина відноситься до:

Державне замовлення розподілятиметься між вишами на конкурсній основі.

Про це під час виступу на форумі «Європейські освітні ініціативи» у вівторок сказав голова департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки Олег Шаров, повідомляє Укрінформ.

«Ми реалізуємо в повному обсязі статтю закону України «Про вищу освіту», яка передбачає фактично конкурсний варіант розміщення державного замовлення. Тобто по кожній спеціальності формуватиметься певний обсяг державного замовлення у національному масштабі. І надалі ці місця державного замовлення будуть розподілятися між ВНЗ. Ці місця підуть у ті навчальні заклади, куди напишуть заяви та нададуть їм найвищий пріоритет найкращі вступники, які мають найвищий бал із зовнішнього незалежного оцінювання», - сказав Шаров.

Він повідомив, що з деяких спеціальностей на сьогодні державне замовлення перевищує кількість абітурієнтів, що вступають за контрактом. Зокрема це стосується IT-спеціальностей.

"Обсяг державного замовлення (на IT-спеціальності. - ред) два роки поспіль був 9,5 тис., обсяг контрактних студентів скоротився з 4,5 тис. до 3,5 тис. Це пряма ознака насиченості обсягів державного замовлення в цій галузі», - наголосив Шаров.

Він зазначив, що в питанні підготовки університетами спеціалістів за державний кошт велику роль відіграє і демографічний чинник - щороку в Україні зменшується кількість випускників шкіл і відповідно тих, хто вступає до ВНЗ. 

«8 років тому студентів в Україні було 2 млн 800 тисяч. Нині близько 1 млн 600 тисяч. На ту кількість вишів, факультетів та кафедр, які були в 2008 році, їх уже не вистачає. І, на жаль, ще кілька років студентів буде все менше», - сказав Шаров.

За його словами, тільки у 2024 році кількість випускників шкіл дорівнюватиме показникам 2012 року, і далі не буде збільшуватися. Тому виші повинні вже тепер подбати про те, щоб зацікавити майбутніх абітурієнтів, зокрема розробляти нові навчальні програми, підвищувати кваліфікацію викладачів.

«Добре підготувати більшість студентів можна тільки у великих університетах, де є конкуренція між студентами на достатньому рівні, велика кількість викладачів, де є можливість викладачам займатися науковою діяльністю. Вища освіта підніметься тоді, коли стане конкурентоспроможною. Нічого іншого, окрім розвитку конкурентоспроможності, ми нашій освіті запропонувати не можемо», - сказав Шаров.

Нагадаємо, що з 2015 року Міністерство освіти та науки при вступі до вишів на бюджет запровадило принцип пріоритетності: абітурієнт може подати 15 заяв до ВНЗ і має визначити пріоритетність кожної. Згідно з кількістю балів ЗНО та визначеними пріоритетами відбувається автоматичний розподіл заяв абітурієнтів та визначається найкращий можливий для вступника варіант вступу на бюджетне місце. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі