Як Луцькрада продає за безцінь об’єкти у центрі міста

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Нежитлове приміщення комунальної власності загальною площею 71, 0 квадратний метр в історичній частині Луцька на вулиці Караїмській, 7 міська рада продає за 70 тисяч гривень, що за курсом 26,75 становить 2 616 доларів.

Такою є прогнозована вартість приміщення згідно з інформацією, яку надали депутатам Луцької міської ради, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

«Реальна ж ринкова вартість подібного об’єкта в тому районі обласного центру – біля 28 000 доларів», – пояснює депутат міськради від УКРОПу Ігор Поліщук.

«Так, зважаючи на ціни на комерційну нерухомість в районі центру міста, середня ціна за метр квадратний становить 1000 $, якщо приміщення з середнім ремонтом і в нормальному стані. Враховуючи стан цього приміщення, великі кошти доведеться вкласти в ремонт, хоча все ж реальна ринкова ціна не може бути менше 400$ за 1 м.кв. (28 000 $ ) – хоча б тому, що власник приміщення може оформити земельну ділянку», – додає Поліщук.

Ці кошти, 28 000 доларів, міг би отримати міський бюджет, якби приміщення виставлялося на аукціон. Натомість – схема інша.

Підприємець Кальний О.В., який певний час орендує приміщення (договір оренди від 02.04.2014 №1145), подав у міську раду звернення, щоб орендований ним об’єкт відповідно до Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», керуючись ст.. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» включили у перелік об’єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу.

Міська рада звернення розглянула і задовольнила. Відтак, з’явився Проект рішення Луцької міської ради від 04.02.2016 «Про включення нежитлового приміщення загальною площею 71,0 кв. м. на вул. Караїмській, 7 до переліку об’єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу».

Зауважимо, що для того, щоб мати можливість викупити приміщення з комунальної власності, потрібно провести так званих «невід’ємних поліпшень» на 25% експертної оцінки вартості об’єкта. Очевидно, експерт оцінив прміщення на Караїмській, 7 у 49 000 гривень, бо, згідно з локальним кошторисом на будівельні роботи №2-1-1, невід'ємних поліпшень підприємець провів на понад 12 тисяч гривень.

Зокрема, він начебто протравив стіни протигрибковим розчином, поліпшив штукатурення по каменю і бетону стін, улаштував стяжку, замінив двері та вікна на металопластикові.

«Оглянувши приміщення, складається враження, що більшість робіт були виконані лише на папері, – коментує депутат від УКРОПу Микита Рабан і додає, - Цікаво, що у локальний кошторис включені такі пункти як «Монтаж дверного блоку» та «Монтаж металопластикових вікон», але вартість самих матеріалів – дверей і вікон – не включена. Фактично навіть на папері підприємець змонтував у приміщення неіснуючі двері та вікна».

Водночас, Микита Тарасович стверджує, що, у будь-якому випадку, остаточний висновок щодо ходу виконання невід'ємних поліпшень та їхньої вартості прийме відповідна депутатська комісія після огляду об'єкта, який відбудеться завтра, 12 лютого.

Окрім приміщення на Караїмській, 7 об'єктів комунальної власності, які плануються до продажу у 2016 році у Луцьку шляхом викупу, є 6 інших.

Додамо, що наразі за виконанням вищезгаданого наразі ще проекту, але після найближчої сесії міської ради, рішення міської ради стежить та відповідальний заступник міського голови Григоренко С. А.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі