У Луцьку відкриють інформаційну дошку архітектору

Джерело: Луцька міська рада
  1. Новина відноситься до:

У п’ятницю, 5 лютого, о 12:00 годині за адресою вул. Ярощука, 16 відбудеться урочисте відкриття інформаційної дошки відомому українському архітектору і суспільному діячеві Сергію Тимошенку на відзначення 135-ї річниці від дня його народження.

Подія відбудеться з ініціативи Волинської обласної організації Національної спілки архітекторів України, відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради в рамках розширення системи туристичного ознакування, повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

Дошку буде розміщено на будинку, збудованому за власним проектом архітектора, в якому Сергій Тимошенко проживав упродовж 1934-1939 років. Відкриттю інформаційної дошки передуватиме панахида в церкві села Прилуцьке, збудованій за проектом Тимошенка. Після завершення церемонії відкриття інформаційної дошки в Музеї волинської ікони відбудеться урочиста академія, присвячена 135-й річниці від дня народження видатного архітектора.

Сергій Тимошенко - борець за незалежність України в 1917-1921 роках,  член Центральної ради і міністр шляхів сполучень уряду УНР. Разом із армією УНР він пройшов важкий шлях Другого зимового походу 1921 року.

Перебуваючи в еміграції на етнічних українських землях, що відійшли до складу Польщі, займався реалізацією архітектурно-інженерних проектів, будував церкви і будинки на Волині й Галичині. В 1928-1929 роках працює доцентом і ректором Української  Господарської Академії в Подебрадах (Чехословаччина).

У 1930 -1939 роках Тимошенко проживає в Луцьку, працює головним архітектором сільськогосподарського будівництва Волині. Тут ним було спроектовано понад 40 будинків, а також декілька церков. Водночас він – активний діяч Волинського українського об’єднання і Української православної церкви, голова Товариства ім. Петра Могили в місті Луцьку. В 1935 році Сергія Тимошенка волиняни обирають послом до польського сейму, а в 1938 році він стає сенатором Речі Посполитої.

З 1940 року й до кінця життя  Тимошенко перебуває в еміграції.

Його творчий здобуток нараховує понад 400 будинків, храмів, вокзалів та інших цивільних споруд в Україні і за її межами. Його творчий стиль - український архітектурний модерн, є взірцем для сучасних архітекторів.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі