На Волині презентували «Кобзар» для бійців

  1. Новина відноситься до:

Шевченків «Кобзар» для українських воїнів поповнив фонди обласного музею.

Унікальне видання Шевченкового «Кобзаря», адресованого українським воїнам, які відстоюють незалежну Україну, напередодні Різдва Христового поповнило фондову колекцію Шевченкіани Миколи Куделі у Волинському краєзнавчому музеї. Про це повідомляє «Музейний простір Волині».

Книжечка кишенькового формату видрукувана Інститутом літератури імені Т. Шевченка НАН України, Малою академією наук України, Всеукраїнською асоціацією музеїв за підтримки парафіян Церкви святого апостола Андрія Первозваного (Блюмінгдейл, штат Іллінойс, США) у київському видавництві «Інформаційні системи» у 2015 році накладом 1000 примірників. Упорядкував видання Сергій Кальченко, який у передмові пише:

«Від 1840 року і по нинішній ювілейний 2014 рік з'явилися не лише в Україні, але й у світі мільйонні наклади найпопулярнішої книги «Кобзар» Тараса Шевченка. Серед них були і дешеві видання на газетному папері, особливо в роки воєнних лихоліть, бо Шевченкового слова прагнули і в Україні, і в різних державах, де звучала мова генія українського народу.

І на фронтах Другої світової війни, і в бункерах УПА борці за Україну хотіли мати поруч із набоями найдорожчу для них книжку – «Кобзар» Тараса Шевченка, духовна сила якої, на думку Івана Франка, була сильнішою за десять переможних армій.

Нехай же і цей невеликий «Кобзар», наповнений могутньою силою духу, дасть кожному воїнові невичерпної енергії у боротьбі за рідну українську землю, за правду і справедливість, які все своє страдницьке життя обстоював Тарас Шевченко. Віра у свій народ дала йому і сили, і відваги сказати те, на що не одважився жоден із поетів імперії «рабів і панів».

Це видання «Кобзаря» розпочинається розділом афоризмів - крилатих висловів із поезії Шевченка. Саме в них висловлена його велика любов до України і зневага, а іноді й ненависть до її ворогів. Це справді той «вогонь в одежі слова», який здатний зігріти правдолюбів і спопелити агресорів за їхні безбожні діла. «Діла добрих оновляться, Діла злих загинуть!».

Нехай ці пророчі слова Шевченка стануть реальністю нашого сьогодення», - йдеться у повідомленні.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі